понеделник, април 12, 2021

Катехизис


 Таня Биринджиева

Катехизис ( на гръцки κατήχησης, на латински Catechismus) е кратка инструкция за вярата отнасяща се за нови християни или за хора, които желаят да бъдат кръстени. Това е ръководство, съдържащи основните разпоредби на християнската вяра.

В ранното християнство катехизисът се нарича устното обучение на онези, които се готвят да приемат Кръщението. В този смисъл тази дума се използва в Новия Завет. По този начин катехизисът се е превърнала в жанр на християнската литература, разкривайки непоклатимите доктринални принципи на християнството.

В съвременния смисъл катехизисът може да се нарече справочник за основните догматични концепции на православието.

Това е книга, съдържаща в кратка форма, квинтесенцията на християнството, освен това във форма, която не предизвиква объркване или  двусмислени тълкувания.

За първи път катехизисът се формира на запад. Първата книга озаглавена,, Катехизисът,, от Андреас Алтамер, е съставена под формата на въпроси и отговори в началото на 16 век.

Въпреки това, дори в ранната християнска епоха, свети Кирил Йерусалимски, свети Йоан Златоуст, блажени Августин са творили цели цикли по катехизис или проповеди, които са служили за по- късните средновековни и съвременни европейски катехизиси. Тези, които са се подготвяли да приемат Кръщението е трябвало да придобият представа за значението на Тайнствата на Църквата, както и да се запознаят със Символа на вярата като най- важното представяне на основите на християнството, с Господнята молитва като израз на същността на християнската духовност и с Десетте Божи заповеди като основно морално ръководство за християните.



Translate