четвъртък, февруари 04, 2021

Мнозина се посвещават на духовния живот, но с различни мотиви


Таня Биринджиева

Свети Исидор Пелусиотски тълкува някои от стиховете от Новия Завет отнасящи се за духовния живот.

Първо,, две жени мелещи на мелница: едната взимат, а другата оставят.(  Матей 24:41), означава, че мнозина са отдадени на духовния живот, но с различни мотиви- някои са посветени в последователност и честност, а други небрежно и напразно.

Първите ще наследят Божието царство, докато вторите ще бъдат изоставени.

Също така, какво означава молитвата за,, чашата,,? И защо Господ се моли да му бъде дадена тя( Мат 26:42)

Този пасаж означава, че от една страна никой не трябва да да търси несгодите, но от друга страна, християнинът трябва да приеме неволята, когато се случи, и да я издържи със смелост.

Относно десетте девици ( Мат.25) свети Исидор Пелусиотски казва:,, Всъщност и петте разумни девици са имали и други добродетели и особено милостинята. Мъдростта сама по себе не е достатъчна, за да се влезе в Царството Божие.

,, Мъдростта не помага изобщо, ако си горд и егоистичен,,

Свети Исидор Пелусиотски е роден около 360 година в Александрия. Неговото име от гръцки означава,, дар от Изида,, или ,, железен,,. Получава добро образование и още в млада възраст постъпва в манастир до град Пелусиум, намиращ се източно от делтата на река Нил. След години заминава за Константинопол и става ученик на свети Йоан Златоуст. Свети Исидор Пелусиотски защитава своя учител по време на гоненията против него от страна на императрица Евдоксия. След смъртта на свети Йоан Златоуст, убеждава архиепископа на Александрия Теофил, да включи името на свети Йоан Златоуст в диптиха за поменаването му. Взема дейно участие в Третия вселенски събор , когато е осъдена несторианската  ерес. Умира около 435 година. Паметта му се отбелязва на 4 февруари.







 

Translate