четвъртък, септември 10, 2020

Синайската отшелничка


Таня Биринджиева


Старицата Мария Магдалена или както е била известна в света Мария Мадлен Льо Белър, от Париж е отишла в Светите земи на поклонение през 1986 година. Там тя получава православно кръщение в река Йордан на 40 годишна възраст. Тя е молила свети Йоан Лествичник да и покаже пътя на нейното спасение и да и посочи мястото за усамотен живот изпълнен с отдаденост на Бог. Тя отишла в пустинята на Синай и се заселила близо до пещерата на свети Йоан Лествичник намираща се в долината Тола, на около 8 километра от манастира ,, Света Екатерина" в подножието на планината Синай.
Цели шест месеца сестра Мария Магдалина е спяла навън сред камъните и скалите, в спален чувал и единствените и спътници са били скорпионите и отровните змии. Мнозина са я смятали за луда и заблудена жена. Тя продава къщата си в Париж и купила едно парче земя от един бедуин точно под пещерата на свети Йоан Лествичник. Тя се е хранела от рожковото дърво в парцела си и е пиела вода от кладенец. Постепенно е построила пет килии, малък параклис намиращ се на върха на скалата, засадила е маслинови дръвчета и няколко ябълкови дръвчета,лоза, малка градина и малка колиба. Всичко това обградила със стена. Сестра Мария Магдалена живеела прост живот, полагала грижи за градината си, изработвала броеници, по-късно се занимавала с дърворезба, която използвала да украси параклиса си с икони.
Някои от монасите на манастира,, Света Екатерина" и помагали и я защитавали, но мнозина са я отхвърляли и направили живота и труден. Веднъж забранили на отец Павлос да я изповяда и не е била допусната да получи безплатно гостоприемство в женския хостел. Тя имала силна вяра и си спомнила благословията , която получила от стареца Софроний, от свети Порфирий и матушка Либушка , юродивата заради Христа от Санкт Петербург. Изглежда, че онези монаси, които не са я харесвали, са смятали, че тя не трябва да живее сама в пустинята и че е трябвало да се настани  в женския манастир Фаран, където е трябвало да живее поне година и половина в послушание.
На 18 ноември 2012 година, една неделя, тя заминава за Крит, за да бъде прегледана в болницата Венизелос и там тя е диагностицирана с напреднала чревна неоплазия.
Оттам тя заминава за Москва, където се среща с епископа , който ръководи болницата на Руската църква. Там и са назначили продължителни медицински прегледи и са предложили да я оперират и да и се направи химиотерапия в най- големия медицински онкологичен център в Русия. Но тя отказала, желаейки да умре в любимия си скит. Отишла до скита на свети Серафим Саровски, измила се в аязмото и почерпила много смелост от него.
Завръща се в Синай през Италия, където посещава църквата  Свети Никола в Бари и там среща една рускиня на име Ефросиния, която моли да я придружи до Синай . Ефросиния се съгласила и я придружила до Синай, където остава да и помага до края, без никаква материална облага. В днешни времена Ефросиния живее в манастир в Молдова.  Тя е била дар от Бога и въпреки че е говорила само руски, който Мария едва говорела и разбирала, те живеели в сговор. Ефросиния била добър пазител за около 10 месеца, тя спичелила любовта и уважението на монасите.
След Великден 2013 година Мария не можела да се движи, камо ли да отиде в манастира, но носела кръста на болестта си  с голяма смелост и търпение, без медицинска помощ или лечение в болницата.
На 12 декември 2013 , един четвъртък, в 13.00 часа, старицата Мария склопи очи в килията си. Отец Павлос от манастира ,, Света Екатерина" отслужил Божествената литургия в нейния скит. На следващия ден, след като отец Павлос отслужил пак Божествената литургия, тялото и било отнесено в местната болница, за да потвърдят смъртта. Там тялото било поставено във фризера, докато френскито консулство не издаде разрешение за погребение. Тогава се случило нещо странно, което направило впечатление. Извила се снежна буря и покрила района със сняг. След това манастирът изпратил четирдесет работници, всички копски християни, да пренесат тялото по неравен терен в средата на виелицата по неравен терен. Въпреки че пътят отнема два часа от магистралата до скита, те стигнали само за 45 минути, без и една снежинка да ги докосне. Разрешението за погребението било дадено през нощта на 17 декември 2013 година. Сестра Мария Магдалена е била погребана на следващия ден, в сряда в гробището на женския манастир на пророк Мойсей във Фаран. Никой от нейните близки не е присъствал на погребението, освен Ефросиния. 
Синайският архиепископ Дамянос и йеромонасите Михаил и Евгений отслужили погребението, подпомогнати от четири монахини от манастира Фаран.

Translate