неделя, декември 22, 2019

Библейски разкази:Открито е възможното място на Ковчега на завета


   

Таня Илиева
 Археолози от Израел може би са разкрили връзка с изгубения Ковчег на завета, който е обект на търсения и загадки.
Археолозите  са открили храм с камък , където някога светинята е почивала.
При разкопките извън град Бет Шемеш, близо до Йерусалим са открити следите. Работи се върху место, което датира от 12 век преди Христос.  То използвано като храм, с квадратна форма с размери 28 фута . Открити са два кръгли камъка, за които се предполага, че имат вдлъбнатини, които са били предназначени за изливане на свещено вино. Намерени са също кости на животни и грънчарски изделия. Това е свидетелство за това, че мястото е било използвано за ритуали. Професор Шломо Бунимовиц казва следното:,, Когато погледнете разкопките, че става дума за специално място."
В структурата е открит голям камък, опиращ се на няколко малки камъка и напомня на маса или долмен.
Мястото е било култово за хаананците, преди идването на израилтяните. За подобна структура се говори  в първата книга на Самуил, като място за пребиваване на Ковчега на завета.
Това може да е забележително откритие, защото хората от векове търсят Ковчега на завета. Той е бил подвижна светиня, която съхранявала заповедите получени от Мойсей, когато слезъл от планината Синай. Ковчегът на завета е била най-святата реликва притежавана от евреите, тъй като е била символ на завета между тях и Яхве, но била изгубена по време на вавилонското нашествие в Йерусалим през 458 година преди Христа. 
Според Библията, ковчегът е бил поставен за първи път в Силоа, близо до Йерусалим, след изгонването на ханаанците от Обетованата земя. Той бил заловен от филистимците по време на битка, но Бог ги наказал с чума и той бил върнат на израилтяните, които го поставили  в Бет Шамеш. Тук той останал още няколко години, докато окончателно бил отнесен в Йерусалим от цар Давид.

Translate