сряда, октомври 30, 2019

Защо не трябва да празнуваме Хелоуин

По материали на ,,Лос Анджелис Таймс"



Фронтменът и вокалист на известната американска дет метъл група Suicide Silence Мич Лакър е загинал в Лос Анджелис  навръх Хелоуин миналата година при пътно транспортно  произешествие, докато е управлявал своя мотор. След катастрофата музикантът веднага бил закаран в болница, но лекарите не успели да го спасят. Той починал няколко часа по-късно, съобщава Лос Анджелис Таймс. 
Двадесет и осем годишният Лакър карал своя черен Харли Дейвидсън в центъра на града, когато изведнъж загубил управление над машината и се забил в уличен стълб. При удара музикантът изпаднал от мотора, който продължил да се носи по пътя и се ударил в камион за смет.

Само няколко часа преди инцидента във връзка с празнуването на Хелоуин Лакър публикувал в микроблога си в Туитър снимка, на която позира като скелет, в черен костюм, червена вратовръзка и ексцентричен грим. Надписът под снимката гласял:,, Мъртвите живеят".

Фаталният удар с мотора станал по-късно, около девет часа вечерта на Хелоуин. Музикантът починал от раните рано сутринта на следващия ден.

В чест на Хелоуин 50 - годишният амереканец Рон Нилсън от щата Флорида, решел да поругае Христовия кръст, но вместо това пострадал сам и се наложило да бъде хоспитализиран.

 Той издигнал в двора на къщата си в Палм Бей специално направен за целта кръст, а около него поставил свещи. След това ги залял с бензин, но когато се опитал да запали една от свещите, всичко лумнало в пламъци, в това число и самият той.
Жена му успяла да изгаси огъня с маркуч, но мъжът получил тежки изгаряния втора степен по цялото тяло и трета степен  по ръцете. От противопожарната служба уточнили,че Нилсън не се е заливал с бензин и най-вероятно е пламнал заради изпаренията. Според ,, Флорида тудей" се е разнесла експлозия, която изкарала съседите от домовете им, докато в същото време Нилсън крещял за помощ, търкаляйки се на земята в опити да изгаси обхваналите го пламъци. По-рано същият ден мъжът бил,, украсил" дома си със сатанински атрибути по случай приближаващя Хелоуин. След иницидента съпругата му свалила всичката  украса за ,,празника".
Както пише в Хъфингтън пост, очевидно ,, това бил кръст, който той не успял да понесе"



,, Празникът" Хелоуин  представлява келтска езическа традиция, изместена през вековете от християнството, но възродена през материалистичния и атеистичен 19-ти век. За борба с християнството богоборчеството взема на въоръжение забравените езически традиции, превръщайки Хелоуин в негова сатанинска противоположност. Неоезическите обреди започват да се извършват с оскверняване и издевателство над християнските светине. За конщунствените си действия от храмовете се крадат кръстове и дори Свети Дарове, а за надсмиване над църковното почитание на свети мощи, участниците се маскират като скелети. Това е своего рода бесовски,, реванш", тъй като раннохристиянските светци са приемали мъченическа смърт дори само за отказа от почитането  на езически идоли. Затова участието на християнина в ,,празника Хелоуин" не е нищо друго , освен предателство на Иисуса Христа.

На границата на 19 и 20 век християните отказващи да участват в този ,,празник" бивали поргонвани. А днес , когато сатанинските секти са легализирани в много страни , в дена на Хелоуин 31 октомври, се извършнат ,, черни литургии" с ритуални убийства на свещенослужители.

Хелоуин е пропаганда  на насилието, злото и стараха, но напоследък набира все повече популярност сред децата и младежите, и то под влияние на възрастните, които устройват хелоуински празненства.
Психолозите обаче смятат, че ,, подобни зрелищни, емоционални представления и ярки картини се запечатват дълбоко в подсъзнанието на детето, и фантомите на различните чудовища остават да живеят в неговата психика.
За децата, които са чувствителни, впечатлителни и мнителни, всичко това може да доведе до устойчив страх от тъмнината, самотата, неврозите, нощни кошмари. А на родителите  даже през ум не би им минало, че този празник може да е причина за проблемите на тяхното дете.

Възприемайки емоционално подобни ,,празници" или филми на ужасите, човек винаги се поставя на мястото на персонажите и в зависимост от духовния си опит, започва да се индефицира с положителния или отрицателен герой . Подобни,,празници"обаче липсва положителният за децата образ! 

Translate