събота, октомври 12, 2019

Официално изявление на Църквата на Гърция по повод автокефалията на Църквата на Украйна

Днес, в събота 12 октомври 2019 година, на извънредна сесия на Светият Синод на Църквата на Гърция, председателствана от архиепископа на Атина  и цяла Гърция Негово Блаженство г-н Йероним, се свика извънредна сесия в заседателната зала  на Светия Синод.
Преди сесията Божествената литургия беше отслужена в църквата на Светия Манастир Петраки.
На 9 октомври в голямата зала за конференции на Светия Синод бе извършена процедурата в Светия Синод. Имаше кворум, след четенето на списъка с митрополите.
В последствие бе свикан Комитетът по печата, състоящ се от митрополитите на Навпактос и Свети Власий, Йеротей, на Сирос, Тинос , Андрос, Кеа, Милос, Делос и Миконос, Доротей и Хризостом.
Според дневния ред архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним прочете своя доклад, озаглавен,, Признаването на украинската църква".
В него имаше предложение на Негово Блаженство в което се посочва, че малкият състав на светия синод се е занимавал широко в своите  няколко сесии с тази тема , и е сезирал комисиите по догматични и правни въпроси и по православни  и междухристиянски  отношения, които да ги предложат на Светия Синод.

На 13 август тези комисии представиха на светия синод съвместна констатация и бележка, озаглавена,, Въпросът за нормалната юрисдикция над Киевската митрополия". В заключение комисиите, позовавайки се на пет ключови правни позиции, са стигнали до заключението:,, Като разгледахме въпроса за самосъхранието  на Църквата на Украйна с оглед на гореизложеното, нормално, но не и законно, препоръчваме предпазливо да се разгледа темата за църквата на Украйна и пълното хармонизиране на Църквата на Гърция с Вселенската патриаршия.

След това Негово Блаженство се позова накратко на синодалните комисии и административната  организация на Църквата, както и на института на Автокефалия. Той отбеляза , че църквата на Украйна винаги е оставала в нормалната църковна юрисдикция, за да бъде присъединена към обществото на самостоятелно  оформените православни държави, акт който Московска патриаршия не признава.
И накрая,след като определи провъзгласяването  на църковната автокефалия на Украйна като особено благоприятна за Православната църква и ценна за укрепване на отношенията между самоустроените православни църкви на двамата велики братя Русия и Украйна, той предложи да се признае независимостта на църквата на Украйна-
Това беше последвано от конструктивен диалог и позициите на мнозинството йерарси решиха да приемат препоръката на постоянният състав от миналият месец Негово Блаженство Архиепископа на Атина  и цяла Гърция Йероним да се занимава по-нататък с въпроса за признаването  на Църквата на Украйна.

Седем митрополита се въздържаха.
Комисия по печата на Светия Синод на Църквата на Гърция

Translate