вторник, септември 03, 2019

Полезно е да се знае: Статуята на Иисус Христос - Аз дойдох да спася света


Таня Илиева


Град Сейданая(Saidnaya)  град, който е разположен в планините , на 1500 метра надморска височина, на 27 километра северно от Дамаск. Тук се намира един от старите православни манастири, за който се  смята, че е основан от император Юстиниан Първи и където се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. 
В града се намира и най-високата статуя на Иисус Христос в Близкият изток, тя е висока 33, 10 м. 
Статуята с разперени ръце  е поставена на историческия поклоннически  път от Константинопол към Йерусалим, близо до манастира Херувимите и е на надморска височина 2100 метра.
Ансабълът с благославящия Христос в центъра, гледа едновременно към Ливан, Йорадания, Палестина и Израел и е създаден да донесе мир, взаимно разбиране и надежда за общо спесение на този регион, който е потънал в пламъците на войната. 
Статуята е създадена  от един арменски скулптор на име Артуш Папоян, по идея на Юрий Гаврилов, бизнесмен от Москва, който ръководи фондацията,, Свети Павел и свети Георги" намираща се в Лондон.
Идеята за тази статуя се е появила през 2005 година и е била благословена от патриарх Игнатий Четвърти.
Асамбълът представлява Иисус Христос,който благославя, и тъпче змията, която е символ на злото. От дясната му страна се намира Адам и от лявата му Ева. Патриархът на Антиохия Игнатий е избрал планината на Херувимите, защото Херувимите са символ взет от Стария завет.
Свещеници, богослови от Троицката лавра на Свети  Сергей в Русия и Артуш Папоян са били част от проекта, който стартира през 2005 година.
До 2012 година статуята е била сглобена в Армения, но Сирия през това време е била в гражданска  война, и това причинява голямо забавяне на проекта. Статуята е пристигнала в Сирия през 2013 година. 
Статуята е поставена на 13 октомври 2013, като е съпътствано поставянето и с тридневно примирие. Никоя от враждуващите страни не изстрелял и един патрон.

Translate