събота, януари 19, 2019

Предоставени са материали за канонизирането на игумена на манастира Агатонос Висарион

Таня Илиева

Материали за канонизирането на нов светец са изпратени за разглеждане на Светия Синод на Гръцката църква.
Митрополитът на Фтиотида Николай е предал документите за архимандрит Висарион( Корколякос) игумен на манастира Агатонос, който се намира в централна Гърция в Светия Синод.
 Архимандрит Висарион( 1908-22 януари 1991 година) е известен като милостивия изповедник. Предоставените документи съдържат един задълбочен поглед върху неговия живот и мисионерска дейност, както и събитията довели до откриването на неговите нетленни мощи, както и лични свидетелства за него, чудесата му и химни написани в негова чест.
След като бъдат разгледани от гръцкия Свети Синод, въпросът ще бъде предаден от Вселенската патриаршия, тъй като гръцката църква, има автокефален статут, Константинопол разглежда канонизациите на светиите.

Архимандрит Висарион е роден в Петалиди, Месиния през 1908 година, като при кръщението приема името Андреас. Когато е на 18 години заминава за Каламата, където среща представители на духовенството и решава да стане духовник. Той приема монашеството с името Висарион, а по-късно е ръкоположен за дякон и след това за свещеник.

Той получава дълбоко богословско обучение чрез изучаването на Свещеното Писание и свещените текстове.

През 1935 година заминава за Кардица по покана на митрополит Езекил, където се занимава с благотворителност. През 1955 година заминава за манастира  Агатонос във Фтиотида, където започва духовното възраждане на манастира.
Всеки понеделник и вторник, той посещавал болниците  в Ламия, за да посети  и даде утеха на болните. Той притежава харизматична личност и любов към хората, с която е давал утеха на душите им.

Игуменът Висарион е починал в Атина на 22 януари 1991 година. Неговите мощи са били открити нетленни на 3 март 2006 година.

Translate