четвъртък, януари 17, 2019

Наставленията на свети Антоний Велики

,,Лекарят,когото Бог е дал на Египет", пише за свети Антоний Велики неговият приятел и биограф свети Атанасий Александрийски. Не само от Египет, но и от най- отдалечените части на Римската империя са се стичали потоци от посетители в пустинята, за да видят отшелника Антоний: свещеници, монаси, миряни. Някой от тях следвали съветите му в своите работи, други просто искали да го видят и да бъдат редом с него, получавайки уроци от него от неговото мълчание и намирайки, че само неговото присъствие обновява в тях надеждата. Много от словата и съветите на свети Антоний, казвал на своите братя християни, са дошли до нас обработени и в голямата си част издадени.
                                


   ЗА СВЕТА                                         

Човек, който обича света, е в общение с Иисус Христос и неговите ангели;никакво нещастие не го обърква. Напротив, враговете на света са измъчвани от завист и различни страсти. Завистта- източник измама и много грехове- отстранени са от пътя на истината и са  подхвърлили на наказание Божиите синове. Тя е родила смъртта и ада. От нея земята губи своята плодотворност и е променила в своята природа. Завистта е причината, поради която в света се проляла много кръв. И така ние трябва да избягваме от завист и раздори.

Деца мои, бягайте от завистта, и обичайте  света и да нямате никакво несъгласие с ближните ви, защото в заповедта е казано така : възлюби ближния си като самаго себе си Рим 13:9

Не имайте никакво притворство един към друг и не изпитвайте взаимна ненавист.  Човек, който мрази ближния си, е предразположен към беззаконие и живее в зло.Той доброволно обижда другия и се хвали със собствената си глупост.

  ЗА МЪЛЧАНИЕТО                


Затова ограничи езика си, сложи пръста си на устата си и не умножавай думите, за да не умножаваш греховете си: за човек, който обича да приказва много, не позволява на Светия Дух да живее в него.

Ако някой неопитен човек ви попита вас за това, как принесе в полза неговата душа, отговорете му. Ако видите, че вашия отговор не е назидателен, то сте се уподобили на глухите, така сякаш нищо не сте чули, на неми, така, сякаш нищо не сте говорили.
Който обуздава своя език от страх да не наруши  някоя заповед на Господ, Бог ще се смили в последния ден на съда.

ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ГРЕХОВЕТЕ


Живей така, че да можеш да кажеш: О, Господи, аз съм Твой раб, аз съм Твой раб и син на Твоята рабиня. ти счупи моите окови Пс115:7

Езикът на дракона е по-малко вреден от езика на човека, който обича да мърмори или клевети, защото такъв човек произвежда спорове и кавги между хората, които живеят мирно, сее зло между съседи и унищожава много полезни общества. Който приближава такъв човек към себе си, той включва много грехове. Който комуникира с него, той общува с убиец. 

ЗА СРАМА

Избягвай  от човек, който обича да приема подаръци или да дава пари за издигане.
Не се привързвайте към среброто. То причинява много зло когато се пристрастиш към него.
Не се срамувай да откриеш на свещеника всички твои грехове.

Внимавайте да не направите някакъв грях под претекст за срам, а след това да не бъдете наказани.

ЗА НЕВЕРИЕТО

Братя мои, не се страхувайте да не вярвате на думите на Святото Писание, за да не разгневите Твореца. Който не притежава истинска вяра, се готви за храна на червеите, никога не умира, кланя се на княза на тъмнината и е далеч от вечния живот и от Бога. Мнозина, които са в ада, са изпратени там за неверие.

Който наставлява в истините на вярата ожесточения и неверния, то той хвърля драгоценните камъни на дъното на морето. Но както водата бързо се влива в ниските места, така и Божието слово се влива в душата на вярващия.
Бог не е виновник за злото. Той дава на човека интелигентност, способност да прави разлика между добро и  зло  и самовластие; злите страсти се пораждат от небрежността на хората. Бог не е виновен за тях. Чрез свободната воля демоните стават зли, както и повечето хора.

Не се отплащайте на злото със зло, нито отвръщайте на обидата с обида, защото Господ те смирява, виждайки, че ти не се смиряваш.

Ако видиш, че някой твой брат съгрешава, не го презирай, не се отвращавай от него, не го съди; защото иначе ще попаднеш в ръцете на твоите врагове.
Ако се предадеш на духовни подвизи, не се хвали за това. 

За доброто дело, което ти трябва да направиш, не говори никому за напред, но го  направи.
Не оставяй волята Божия, за да изпълниш волята на хората.
Не пред хората бъди толкова праведен, но сам пред себе си бъди мъдър, кротък, благодушен, търпелив, ревностен, човеколюбив.

Translate