В дните около Рождество Христово в Гърция се приготвя питка, която се нарича христопсамо- Христовия хляб, върху която задължително се поставя кръст, и се украсява с орех.
- Рецептата е следната: 4 чаени чаши брашно
- 25 грама мая
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица масло
- 2 яйца
- 1 супена лъжица анасон
- 1,5 чаени чаши вода
сол, сусам, орехи, малко зехтин, канела на прах, каранфил
Маята се натрошава във водата, оставя се 10 минути и се разбърква до пълно разтваряне. Добавя се 120 грама от брашното и се разбърква до хомогеност.
Сместа се намазва със зехтин, за да не хване коричка, покрива се и се оставя на топло да втаса половин час.
Яйцата се разбиват до бяло със захарта, след което се добавят към тестото.
Добавя се и останалата част от брашното, солта и размекнатото масло.
Тестото се меси върху набрашнена повърхност за около 10-15 минути, докато стане гладко и еластично.
Тестото се събира на топка, намазва се със зехтин, поставя се в съд, покрит с влажна кърпа да втаса на топло. Процесът отнема приблизително час и половина или докато тестото не удвои обема си.
След втасване на тестото се поставя върху набрашнена повърхност, като се отделят 50 грама за украса
Тестото внимателно се умесва с канелата, карамфила и портокалова кора, след което се оформят два фитила с дължина 30 сантиметра, като всеки край се разрязва леко на две.
Върху питката се оформя кръст от фитилите и по желание украсата може да се обогати с орех и стафиди.
Отново се намазва с мазнина и се покрива да втасва на топло за 45 минути или до удвояване на обема
Питката се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна, за около 40-45 минути и след това се намазва с разбит жълтък.