понеделник, октомври 01, 2018

Руската православна църква коментира документите публикувани от Вселенска патриаршия за историята на църквата на Украйна

Таня Илиева

Константинополската патриаршия представя недостоверни сведения за  историята на Украйна, за утвърждаване на истината е нужна сериозна  научна дискусия с използване на архивните документи, заявява в интервю пред Риа Новости заместник-председателя на отдела за външно църковни отношения на Московска патриаршия протоиерей Николай Балашов.

По-рано Вселенска патриаршия публикува на своята страница 29 страничен текст озаглавен,,Вселенският престол и църквата на Украйна- документите  говорят", в който се обосновава претенцията за право да се предостави автокефалия на украинската църква. Църковно - научният център,, Православна енциклопедия" също започна да публикува документи, свързани с присъединяването на Киевската митрополия към РПЦ през 17 век и историческите предпоставки за това . Според оценката на Московската патриаршия е  събран огромен масив от документи в размер на 900 страници.

,,Публикуването на нова серия от документи, които са свързани с този проблем, представителите на Константинопол  правят възможна дискусията по въпроса на базата на даден комплекс от документи, и Руската църква е готова за тази дискусия", е казал Балашов.

Той отбелязва, че Руската православна църква счита тази научна дискусия за крайно важна,,защото въз основа на недостоверната историческа документация църквата на Константинопол поема голяма отговорност, за вземането на решение за цялата православна църква.,, Една внимателна дискусия, надявам се, ще помогне за по-нататъшно развитие на диалога за проблема за украинската църква, проблем,който, разбира се, трябва да се вземе предвид не само сегашната ситуация около православието в Украйна, но и неговата история. По време на срещата в Истанбул на 31 август, патриарх Кирил, е предложил на патриарх Вартоломей да се проведе среща на учени и епископи, които биха могли да обсъдят историческите документи, свързани с присъединяването на Киевската митрополия към Московската патриаршия през 1686 година. Ние в Руската православна църква сме проучили внимателно всички документи, доказателства, които се отнасят до този период. Учените са работили в местните архиви и е установено, че има много неизвестни документи, на гръцки и турски език. Някои от коментарите на представителите на Константинопол, включително и на патриарх Вартоломей, звучеше трактовката на документите от 1686 година като че ли се дава временно право на патриарсите на Москва да посочват митрополита на Киев. Но само че, тези документи свидетелствуват за обратното- няма това временно право на това решение и не се съдържа в тези документи,т.е го няма това непълно право на Москва над Киев" добавя Балашов. Пред взимащият интервюто Балашов, отбелязва, че в следващите публикации руските учени ще разгънат  в детайли представените предположения на Константинопол .

Translate