четвъртък, септември 27, 2018

Сергей Степашин:,, Атон трябва да е независим като Ватикана"

Таня Илиева

В интервю за германското списание ,,Der Spiegel" бившия министър -председател на Русия, бивш ръководител на Федералната служба за сигурност, близък сътрудник на Владимир Путин и ръководител на ,, Императорското православно палестинско общество" Сергей Степашин говори за ябълката на раздора в гръцко-руската криза. Той призовава за създаване на независима ,,държава Света Гора, по подобие на Ватикана" и говори за кризата в Православието.
 Като казва, че гръцката  политическа криза е в основата и на другия полюс се намира Москва, която се изправя срещу Вселенската патриаршия, която пък контролира Атон и Атина, определяйки администрацията.
,, Атон не е тревога  за Атина. Би трябвало да бъде практически независима, като Ватикана" казва той и осветлява пламъците, които не са изгорели и досега. Това изявление според  него не е свързано с,,разкола" на Вселенска патрирашия и Руската църква.

В интервюто си Степашин нарича глупости оплакванията на Атина, че Русия прави опити да се намеси във вътрешната и политика, за да блокира споразумението от Преспа, дори твърди, че гръцката страна е знаела за действията и. И дори разкрива че,, Гръцкото външно министерство и тайните служби знаеха точно какво правим, срещнахме се и разговаряхме с тях преди две години......"

Виновни за кризата са трети сили, и това са САЩ и казва следното :,, Първо, очевидно е, че Гърция не действа самостоятелно".

Доскоро, когато други страни са обвинявали Москва в намеса във вътрешните работи на Атина не са се трогнали и решението за експлусиране на двама  е взето под влиянието на Запада.

Също проблемът с Вселенската патриаршия не е проблем с нея, а с Вселенския патриарх на Константинопол. А на въпроса защо сега Русия повдига въпрос за независимостта на Атон, той отговаря, че Света гора е ,,гръбнакът" на руската стратегия на Владимир Путин  за създаване на ос от православни държави.

Translate