вторник, септември 25, 2018

В митрополията на Тамасос ще бъде издигнат планетариум

Таня Илиева


Поставянето на основния камък на най-големия планетариум в Източното Средиземномерие се е състояло в двора на митрополия Тамасос.

Събитието е било съпроводено от прием за всички присъстващи и богословска научна конференция.

Основен спонсор на строежа е известният руски бизнесмен Вячеслав Зарогов, който финансира изграждането на руската църква в близост до румънския манастир в митрополията.

,, С планетариума ние показваме Божията мъдрост чрез величието на вселената. Изучаването на пространството разширява хоризонта на човека. Планетариумът е голям принос за образованието и културата" , е заявил митрополитът на Тамасос и Оринис.

Във планетариума ще бъде поставен специален ултра-високотехнологичен телескоп, така че ще функционира и като обсерватория.

Скъпият купол на планетариума, който е двадесет фута, се строи в чужбина и ще разполага с най-съвременните технологии. Планетариумът ще бъде обграден от изложбено пространство за дигитални изложби. 
Самата работа по изграждането ще започнат два месеца след полагането на основния камък и се очаква да бъде завършен след една година и половина. Първите си посетители той ще посрещне до 2020 година.

Както обяснява митрополитът на Тамасу
,, Планетариумът е сграда, която ще има изкуствен купол и ще изобразява точното представяне на всички астрални системи на пространството и вселената. Чрез сложни програми посетителите ще могат да наблюдават различните съзвездия, както и да изследват теми, свързани с природата,небето и земята". 

Translate