вторник, септември 25, 2018

В Лондон е намерено писмото на Галилео Галилей , с което е обвинен в ерес


Таня Илиева


Намерено е писмото, което послужило за основание за обвинение в ерес на Галилео Галилей. За това съобщава списанието Nature.

Находката е направена на 2 август, но това е станало  известно сега.
,, Аз не мога да повярвам, че намерих това писмо, което учениците на Галилей го считаха за безнадеждно изгубено, - казва историкът от университета в Бергамо Салваторе Рикарди- Това изглежда още по невероятно, защото писмото е намерено в някое малко известно книгохранилище, а в самата Библиотека на Кралското общество".

На седем страници, които са написани на 21 декември 1631 година и подписани с инициалите Г.Г, Галилей излага своето виждане на приятеля си Бенедето Кастели теорията за движението на Земята около Слънцето. Това противоречало на официалната позиция на църквата, според която Земята била недвижима.

Специалистите предполагат, че съществуват няколко копия и още две версии на писмата, адресирани до Кастели. Една от вересиите се съхранява в архивите на Ватикана, а другата на 7 февруари 1615 година била представена в инквизицията. Тъй като оригиналната версия на писмото, което се смяташе за изгубено, въпросът остава открит, и ако твърденията на Галилей са били такива, както е твърдяла инквизицията. Сега този въпрос ще бъде изяснен.

Галилео Галилей е бил реабилитиран през 1992 година.

Translate