неделя, септември 09, 2018

Като ответен отговор на Вселенска патриаршия е възможно Руската църква да създаде епархия в Турция

Като ответен отговор  Руската православна църква на действията на Констатинопол по отношение на Украйна може да създаде епархия подчинена на Московската патриаршия в Турция, казва социолога и специалиста в православието, професор Роман Силантиев пред ,, Интефакс -религия".

,, Очевидно ответното решение е да се създаде епархия на територията на Турция, където членовете на Руската православна църква, даже и тези,  които са постоянно живеещи в тази страна, минимум са най-малко десет пъти повече и като се има предвид, че има около пет милиона от нашите туристи отиват в Турция всяка година, това е друг аритметичен порядък. На Кипър в много от храмовете реално се служи на руски език, въпреки че има  малка част от наши туристи, но ако се открият такива църкви в Турция, в Истанбул и в курортите, ще има тълпа от наши енориаши"- казва Силантиев.

Според него, Московската патриаршия също може да е заинтересувана  от създаването на Турска православна църква, която може да не е голяма, но официално да е призната в Турция, ,, и че църквата може да бъде призната за наследник на Цариградската патриаршия от времената на Византийската империя".

,, С други думи, ще има разкол в Констатинополската патриаршия, и нищо няма да ни попречи да го използваме този разкол, както те използват нашия. Това е само една хипотеза, но може да се обсъжда в реда на дискурса, който ние наблюдаваме сега".

По негово мнение, Константинопол ,,играе опасна игра,  която в действителност разделя на две части, не само нашата страна, но Константинополската църква".

Както бе съобщено, Константинопол назначи двама екзарси на Киев,, като подготовка за предоставяне на независимост на православната църква на Украйна". Това е отговорът на искането на президента  Петро Порушенко за даването на томос за създаването на църква в тази страна.
източник: Интерфакс - религия

Translate