събота, септември 01, 2018

Митрополит Иларион Алфеев за реакцията на украинската преса за срещата в Истанбул

Таня Илиева

Истанбул-Председателят на синодалния отдел по външни църковни връзки митрополит Иларион призова за внимание относно информацията за срещата на и резултатите от нея между патриарсите Вартоломей и Кирил, които се разпространяват от медиите в Украйна.
„Разбира се, че сега медиите са много развълнувани, и най-вече тези в Украйна от тази среща. Вече е започнало да се публикува част от информацията. Но аз мисля, че ние ще можем да  коментираме съдържанието на срещата, когато това стане от страна официалните лица на Вселенска патриаршия. А тези лица са две:това е патриарх Вартоломей и митрополит Емануил, които присъстваха на срещата. Ако някой друг коментира това е спекулация"- това каза митрополит Иларион на летището в Истанбул.
„ Някой, иска сега да представи желаното за действително, но мисля, че сме длъжни да бъдем отговорни към този род срещи и е най-добре да защитим  нашите вътрешно църковни отношения от всякакъв вид от неоснователни спекулации".

Митрополит Иларион обърна специално внимание на изявлението на митрополит Емануил, който беше отразен в гръцките медии, че „ние" се отнася за Цариградската патриаршия,, Не се опитвайте да лекувате съществуващото разделение чрез създаване на друго  разделение".

Митрополит Иларион призна за това, че Вселенска патриаршия и Русия имат свои собствени позиции по различни въпроси, които и двете църкви не са скривали.
„Това не е нещо ново, навярно това не можем да кажем един на друг. Но е много важно, че тази среща ни даде възможност да обменим информация, да си сверим часовниците. Много често се получава да имаме информация от странични източници и това се получава при двете страни, а когато има срещи от този род, те дават възможност да се изразят различни гледни точки по една и съща тема и така не можем да поставим всичко под един знаменател"
 Отговаряйки   на въпрос, дали са били приети някакви общи решения на тази среща, митрополит Иларион поясни, че двамата патриарси не могат срещайки се да приемат решения относно църквите си, по причина, че всяка една църква се управлява от синод, и начело на църквата стои Архиерейски събор, а в периода между архиерейския събор управлява Синод.

„ И всеки патриарх представлява, естествено, своята църква, той говори от името на църквата, но решенията  се приемат от Синода на съответната църква"

По негово мнение беседата, която се е състояла,, може в бъдеще да доведе до някои решения на Синодите на двете църкви. Но е твърде рано, за да се говори за тези решения и сега най-важното е, че стана реалност тази среща, която е плодотворна размяна на мнения" 

Translate