събота, август 25, 2018

В сирийският град Ез-Забадани е започнало възстановяването на разрушената православна църква и училището

Таня Илиева


Възстановяването на църквата посветена на света Богородица и неделното училище, чиято сграда  е разрушена от терористите по време на войната, е започнало в сирийския град Ез - Забадани в провинция Дамаск, близо до границата с Ливан.

Реставрацията се извършва от местните жители и доброволци, които разчистват сградите от боклук и събират средства за възстановяване.

,, Когато терористите от,, Ал- Нусра" превзеха града, те разрушиха и разграбиха този храм, жителите се принудиха да избягат от тук. Сега, когато сирийската армия освободи Ез-Забадани, аз се занимавам с реставрация", - разсказва Надер Госун.

Той добавя, че ремонтът на църквата на Света Богородица става реалност благодарение на даренията на християни мюсюлмани, без разлика в религията, също считат, че този храм с 200 годишна история е необходимо да бъде възстановен.

Недалеч от църквата има монашеско общежитие, където на първия етаж е имало неделно училище. След като са превзели града терористите занятията са прекратени, бойците са си направили щаб и на първия етаж са направили затвор. По време на боевете за освобождение на Ез-Забадани зданието е силно пострадало- в него попаднали голямокалибрени снаряди, и сега жителите на града го възстановяват.
,, Терористите затваряха тези жители, които не бяха успели да избягат и не споделят идеите им. На това място бяха държани жени, деца, старци, пленени войници от сирийската армия. Моят брат отказа да работи за терористите, до този момент не зная, къде е той и какво се е случило с него",- разказа един от жителите на града Мадж ал- Алаюби, който също помага за възстановяването.

Всеки ден в освободения град има все повече хора, които идват тук от другите провинции на Сирия и от съседен Ливан, които бягат от войната. Според Мадж ал-Алаюби, до войната Ез-Забадани са живели около 30 хиляди души, а в този момент населението наброява около 6 хиляди души.

До началото на войната градът не е само християнски религиозен център, но и популярен курорт заради мекия климат и многото зелени площи, идвали са хора от цяла Сирия, за да почиват, и много заможни хора са си били купили имоти на това място. Въпреки това терористите са унищожили повечето жилищни сгради и сега се налага да се възстановяват.

„ През 2012 година избягах от този град със семейството си в Ливан. Когато се върнах , бях ужасен от състоянието на града. В Ливан беше много трудно, жена ми и децата ми и те трябваше да работят. Сирия е  моята родина и не може да не се върна." спомня си Ахмед Маге. 

Според Маге, къщата му не е сериозно повредена, но все пак си нуждае от ремонт. Сега той почти е завършил ремонта и планира децата и съпругата му да се  завърнат при него.


Translate