петък, август 31, 2018

Патриарх Кирил не е разкрил подробности за срещата си във Вселенска патриаршия

Таня Илиева

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е отказал да разкрие подробности за разговора си с Вселенският патриарх Вартоломей.
„Ние обсъждахме всички въпроси, които ни вълнуват, но тъй като това е братски разговор, аз без съгласието на Негово Всесветейшество не мога да го разкрия, въпреки че искам да ви осведомя за детайлите" е казал патриарх Кирил преди да отлети за Москва пред журналистите.
Въпреки това той е уточнил, че не е имало нещо тайно„ нещо което би произвело взрив в съзнанието".

„ Разговорът беше много истински и неподправен, ръководителите на двете църкви, които осъзнават отговорността за състоянието на вселенското православие и за състоянието на душите на душите на хората в тези места  и държави, за които ние отговаряме" е казал патриархът.

Като цяло според него това  ,,е една добра среща проведена в добра атмосфера".„ Ние  обсъдихме всички въпроси в момента, които са на дневен ред и ние ще продължим заедно напред, за да има гаранция, че светът ще е по-добър" е казал патриарха.

Той също е казал, че темата за продължаването на Всеправославния диалог, също е обсъждана на срещата.
„ Постоянно, в крайна сметка, има проблеми, които представляват предизвикателства за църквите от пастирска гледна точка, защото светът се променя много бързо". 
Същевременно той е припомнил, че в съотвествие с църковната система нито една православна църква не може да взема решения, които да противоречат на позицията  на друга църква. Следователно ние сме просто програмирани за взаимодействие, сътрудничество и тъй като светът се променя динамично, това сътрудничество трябва също да бъде динамично". 

Източници от Вселенска патриаршия заявяват, че патриарх Кирил е бил уведомен,за решението на патриарх Вартоломей да се даде независимост на църквата на Украйна.

Translate