петък, юли 27, 2018

Намериха най- старата епископска резиденция в България

Таня Илиева


Най-старата епископска резиденция е открита по време на разкопки в Перперикон. Тя датира от 5 век.


Резиденцията е открита по време на тазгодишните проучва  на екипа на професор Николай Овчаров в южния квартал на скалния град. Усилията са били съсредоточени върху базилика, която е била разкрита в периода 2004-2006 година. Още тогава археолозите я определят като епископска, но това е доказано след разчитането на надписите от амвона.
Имало е проблеми около датировката, и още преди 10 години е изказана хипотезата, че е построена в първите десетилетия на 5 век. Сега обаче след разчитането на надписите от най- добрия епиграф в България Николай Шаранков, е станало ясно , датира от първите десетилетия на 5 век. Това е много важен факт, защото това я прави най-ранната църква намерена в Родопите като точна датировка. Вторият важен факт, е че тази датировка я свързва с покръстването на родопските траки. Епископ Никита Ремисиански е извършил  тяхното покръстване.
Това е една от най-ранните епископски резиденции, които са запазени в цяла Европа. В България има още две и те се намират в Северна България в Дуросторум или сегашна Силистра и в римския град Нове, който се намира край Свищов.

До сега археолозите са открили 130 находки, които се инвентаризират. Сред тях има монети от 10-12 век и един бронзов кръст от 12-13 век.
На кръста е изобразен разпънатият Христос и четиримата евангелисти от страните му. Този кръст е реликварий. В него са се съхранявали  свети мощи. Той е бил особено ценен и е бил носен повече от столетие.  

Translate