петък, юни 29, 2018

Как е била открита гробницата на свети апостол Петър

Таня Илиева



Гробницата на свети апостол Петър е открита в средата на 20 век. На 10 февруари 1939 година папа Пий Единадесети умира. Според последната му воля е трябвало да го погребат в катедралата ,, Свети Петър", от южната страна на древното подземие, редом с папа Пий Десети и възможно най- близо до ,, Изповедалнята на свети Петър - това е в близост до мястото, където според преданието се е намирал гроба на апостол Петър. Над това място е имало в пода на катедралата, точно пред олтара, ,, прозорец", ограден със стелажи.
Работниците от Ватикана копаели точно от южната стена, като били изключително предпазливи. След като са изкопали дълбочина от двадесет сантиметра, те са спрели- опрели са на плочи. Нещо повече от това: на стената, която била разкрита, е имало една голяма ниша, където в продължение на векове се изхвърляли боклук. Работниците, които били наследствени, прекрасно знаели, че катедралата,, Свети Петър" е била на такава основа. Те не знаели дали да продължат разкопките?

За да разрешат този проблем те се обърнали за съвет към свещеника Лудвиг Кас. Той бил доктор по теология и професор по история на църквата. Папа му наредил да изследва подземието. Лудвиг Кас наредил да се продължат разкопките, като лично наблюдавал работата. Виждайки отломките от работата от гробницата, веднага той отишъл да докладва на кардинал Пачели- бъдещия папа Пий Дванадесети. Нишата намерена под пода на подземието, навела на мисълта дали това не е гробницата на първовърховният апостол Петър. Тази гробница била основното доказателство за пребиваването на апостол Петър в  Рим.

След дълго обмисляне, било дадено разспореждане на четирима учени-двама йезуити отец Феруа и Киршбаум и на двама миряни- Аполония Гети и Хоси. Тази комисия назначена от папата  веднага приела  работата. И така разкопките продължили десет години. За хода на разкопките никой нищо не знаел. През месец януари 1952 година бил публикуван,, Отчет за разкопките, правени в катедралата ,, Свети Петър" в Рим от 1939 година до 1949 година"с тираж 15 000 екземпляра. Този отчет съдържал 278 страници с текст и 209 илюстрации и диаграми с предговор написан от отец Лудвиг Кас. Така целият свят е  научил за разкопките. 

Translate