четвъртък, май 10, 2018

На този ден: Възстановяване на Българска патриаршия

Таня Илиева

Днес, 10 май, се чества възстановяването на Българската патриаршия, чието съществуване е прекратено с падането на България под османско робство. Още във времето на Възраждането са започнали действия от страна на българските дейци за възстановяването на патриаршеското достойнство на българската църква. Трябвало е да минат много години, за да стане реалност този възрожденски   идеал, и чиято първа стъпка е учредяването на Българската екзархия през 1870 година.

След края на Втората световна война има възможност за възглавяване на останалата цели 30 години без редовен предстоятел Българска екзархия. Със съдействието на сестринските православни църкви, и преди всичко на руската православна църква е вдигната схизмата, която е възпрепятствала в продължение на десетилетия отношенията в църковен аспект Екзархията, това се е случило на 22 февруари 1945 година. Тогава Цариградската патриаршия издава томос, който признава автокефалията на БПЦ.

През 1950 година е изработен Устав на Българската православна църква, където в член 1,, самоуправляемата Българска православна църква" е наречена вече,, Патриаршия". На заседанието от 3 януари 1953 година Светия Синод на БПЦ решава да се свика на 8 май 1953 година Църковно-народен събор, чиято основна задача е да възстанови патриаршеското достойнство на Българската църква и да избере предстоятел.

За събора в София пристигат делегации от църквите на Русия, Румъния,Чехословакия, Грузия, Сърбия.
На събора спазвайки Устава се възстановява патриаршеското достойнство на БПЦ и на 10 май се избира патриарх, а той е Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Кирил. Всички православни църкви са дали своето признание за възстановената Българска патриаршия

Translate