петък, април 13, 2018

Иконата,, Света Богородица Осеновица" Рилски манастир

Таня Илиева


Днес на празника,, Живоносни източник" в Рилският манастир, след светата Литургия се изнася чудотворната икона на света Богородица Осеновица от мястото, където се намира в храма и се прави водосвет във водоскока, които се намира в южната част на външния храмов притвор.
Иконата е изпълнена в тип Одигитрия, около централния образ са поставени свети мощи от 32 светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. 

Подобни икони на света Богородица с реликварий има още три. Те се намират в манастира,, Свето Преображение"Метеора, в Ермитажа и в Националния музей на изкуствата в Букурещ. Има две предания за произхода на иконата. Първото предание разказва, че иконата е подарена на манастира в Рила от сестрата на цар Иван Шишман, и жена на султан Мурад Първи, Мара.
Второто предание разказва, че тя е подарък от император Мануил Първи Комнин през 12 век. Смята се, че мощите на светците, които са вградени в иконата, стоят пред Бог заедно с Пресвета Богородица и те отправяли молитви да имат успех военните кампании. Иконата е дар на благодарност от императора, който при минаването си през 1173 година се разболял. Той отправил молитва в Средец да се излекува в църквата ,,Свети Георги Победоносец", където по това време се намирали мощите на свети Иван Рилски. Когато той бил излекуван, император Мануил в знак на благодарност подарил иконата.   

Translate