четвъртък, март 08, 2018

Тайната на катедралата,,Света София"

Таня Илиева


След падането на Константинопол през 1453 година, той остава център на християнството. В сърцето на града се намира катедралата,,Света София", която е посветена на Божията премъдрост.

Сегашната постройка датира от времето на управлението на император Юстиниан от 6 век. Основите са поставени на 23 февруари 532 година. Тя е едно чудо на архитектурата  и паметник на великата империя от времето на Юстиниан.

Няма две мнения по въпроса, че катедралата е един шедьовър. Но това, което се намира под земята извиква същият интерес, както и самата постройка.


Има ясни доказателства за един подземен етаж  под пода на Света София. Има сведения и е известно, че през първите години на християнството има крипти и катакомби. Известен е обичая християните да погребват мъртъвците си в тайни костници и крипти под самата църква.

Например две от най-големите църкви от 6 век след Христа, църквата на Свети Петър в Рим и тази на Божи гроб в Йерусалим имат също катакомби. Църквата на свети Петър е построена върху гробище и в близост до нея има стар етруски храм, а Божи гроб е построен върху храм, посветен на Афродита.

Тъй като Света София е била една от най-важните църкви в християнския свят, то би било нормално е да има подземно пространство, точно като другите две църкви в Рим и Йерусалим, и самата църква да е построена върху езически храм.

През 1935 година започва проучване какво има под църквата. Подземните тунели под църквата са известни като Цистерната.Това е най-голямото водохранилище построено в Истанбул, и е с размери 138 метра х 64,5 метра.Той е разположено на дълбочина от 150 метра,югозападно от църквата, построена от император Юстиниан и се простира на площ от 1000 квадратни метра.

В цистерната първоначално е имало 336 мраморни колони с височина 8 метра,поставени в 12 реда с по 28 колони на разстояние 4 метра една от друга. Това е едно от важните обществени неща построени по времето на Юстиниан с цел да се осигури вода за града. През 1937 година започват изследванията на подземната част на църквата,, Света София". Те са били прекъснати от Втората световна война. През 1945 година е било решено да се изпомпва водата намираща се под църквата, за да се улесни изследването. Този опит е неуспешен. През 2005 година започва изследването на кладенците в района, за да може да се проучи начина на работа на тунелната мрежа, както начина на водоснабдяване на сградата и околните постройки. Проучването е открило девет кладенеца в околността на църквата, като пет от тях все още е имало вода, а два били напълно проучени. Имало тунели, които били като система за вентилация и изсушаване. Също са намерени човешки скелет, парчета дърво и части от полилеи от църквата. Проучванията продължават.  

Translate