понеделник, януари 01, 2018

Мощите на преподобни Василий Велики

Таня Илиева

След смъртта си Василий Велики е бил погребан в гробището на отците,сред останките на неговите предшественици заемали Кесарийската катедра.
Според западната традиция, честната глава на Василий Велики се намира на остров Сардиния,в църквата на свети Франческо в град Ористано положена в драгоценен реликварий.Появата на тази реликва се отнася към 4 век.

Според византийските източници,честната глава на Василий Велики се намира във Великата Лавра на Света Гора,тя е била подарена от император Никифор Втори Фока и за този подарък се говори в един хрисовул от 964 година.
Според други източници главата му се намирала в Константинопол в манастира Пантократор,а епатрахила му се съхранявал в манастира,,Свети Василий".

През 1099 година по време на Първият кръстоносен поход,основната част от мощите му били пренесени от Кесария във Фландрия и положени в църквата,,Свети Василий Велики" в град Брюг.Това събитие е свързано с имената на фландърският граф Роберт Втори и племенника му Дитрих  Елзаски.
През 1463 година мощите на Василий Велики били пренесени  в катедралата,,Свети Донациан",а през 1843 година в катедралата на Спасителят. През 1897 година били върнати част от мощите на Василий Велики в църквата,,Свети Василий".

Във Венеция от Константинопол била пренесена ръката на Василий Велики.
В Рим в църквата,,Санта Мария Транспонтина",според Описа на реликвите на града,се намирала честната глава на Василий Велики и неговата ръка.Част от неговата ръка се съхранява в Големият манастир в Метеора. 

  

Translate