неделя, септември 24, 2017

Манастирът„Света Текла“


Таня Илиева
Света Текла от Икония несъмнено е една от най-интересните жени от раннахристиянския период.Има една подземна църква в пещерата,където е прекарала най-късните години от нейният живот, това е място в покрайнините на град Силифке,в източната част на средиземноморското крайбрежие.

Биографията на света Текла е известна благодарение на апокрифните Деяния на Павел и Текла,които са писани в края на втори век в Мала Азия.Свети Павел е дошъл в Икония след като е бил изгонен от Писдианска Антиохия.Неговите проповеди са били чути от едно момиче от богат дом на име Текла.Те са оказали влияние над нея,за да вземе решение да развали годежа си с влиятелен римски гражданин и да оттаде живота си на християнството.

Семейството на Текла и бившият и годеник не били съгласни с това нейно решение.Те отишли при управителят на провинцията и се оплакали от влиянието на апостол Павел върху Текла.Апостолът бил арестуван и хвърлен в тъмница,но това не пропречило Текла да подкупи стражата и да го посети.

Друго оплакване довело до изгонването на апостол Павел от Икония.Текла била  осъдена да бъде изгорена на клада.Обаче в деня на изпълнението на присъдата паднал обилен дъжд, които изгасил огъня и така Текла била спасена. Момичето избягало от града преоблечено като мъж, търсейки свети апостол Павел,за да се присъедини към него в пътешествието си през Мала Азия и да проповядва християнството. 
По време на тези пътувания тя срещнала млад мъж на име Александър,който се влюбил в Текла.Тя му разкрила своята вяра в Христос.Така тя била предадена съд и била хвърлена на дивите животни.Когато се озовала на арената дивите животни вместо да я разкъсат,те станали нейни приятели и я защитили.В Антиохия Писидианска Текла се срещнала с Трифена,която била внучка на Марк Антоний и сестра на царя на Понт.По време на престоя си Текла в дома на Трифена , Текла обърнала всички членове на домакинството в християнството.

След това Текла заминала отново да търси свети апостол Павел преоблечена като мъж, тя го открива в град Мира.Той бил много изненадан,че тя е още жива,като и възлага да продължи проповедническата си дейност. Текла за малко се връща в Икония, родният и дом,след което се мести в Селевкия.В продължение на много години тя живее в пещера,учила се е и извършвала много чудеса и лекувала болните.

Накрая лекарите в Селевкия започнали да я мразят,защото видели конкуренция.Наели разбойници,за да и навредят, но когато отишли в пещерата,се случило нещо много странно.Те видели как Текла изчезва в недрата на земята.Само връхната и дреха било останало.

Има алтернативна версия,която твърди,че гроба на света Текла е в Маулула,Сирия. Света Текла присъства в календара на Римокатолическата църква и на православната църква.

Пещерата,където е изчезнала Текла е станало място за поклонение и място за срещите на местната християнска общност по време на гоненията.Най-ранното споменаване на пещерата и монашеските сгради в района на Силфике,които сега са мартириум и църквата,,Света Текла", са от 374 година.След това има едно посещение от Григорий Назиански, един от великите кападокийци,и в по-късен етап патриарх на Константинопол.

През 384 година Егерия,една богата жена тръгнала на поклонение от Европа до Светите земи посещава това място.Тя пише затова пътуване в дневника си,който е открит едва през1884 година.Тя споменава за монашески килии за жени и мъже.Тя също съобщава за разположената в центъра църква,заобиколена със стена.

Много по-голяма и красива църква е издигната върху близкият хълм през 5 век.Тя е построена от император Зенон Исаврянин.Според преданието света Текла му се явила и му заръчала да построи църква в нейна чест и така ще си върне властта и престола.

  



















Translate