вторник, юли 18, 2017

Свети мъченик Емилиан Доростолски

Таня Илиева

Свети мъченик Емилиан Доростолски е пострадал по време на управлението на император Юлиан Отстъпник. В желанието си да възстанови култа към езическите богове в Римската империя,Юлиан издал указ, според който всички християни е трябвало да бъдат предавани на смърт.
Град Доруструм, които бил разположен на брега на река Дунав,където живеел свети Емилиан, бил управляван от сановникът Капитолин.Капитолин наредил да бъде прочетен указът на градския площад. Жителите на Доруструм потвърдили,че няма християни между тях.
Свети Емилиан бил измежду робите на Капитолин и таен християнин. Възмутен от този жесток указ, свети Емилиан проникнал в езическия храм, и разбил с чук идолите,разрушил олтара и счупил светилниците и излязъл без някои да го види. Скоро езичниците установили,че светилището им е разрушено. Разярената тълпа хванала един селянин случайно минаващ и започнали да го линчуват. Тогава свети Емилиан високо извикал, да не тормозят човека и си признал,че той е разрушил светилището.Хванали го и го отвели при Капитолин. По заповед на управителят свети Емилиан дълго и безпощадно го били, а след това го осъдили на изгаряне.Сложен на кладата, той не починал, но огънят запалил много от езичниците.Когато кладата угаснала, свети Емилиан легнал на жаравата и с молитва на уста предал духа си. Това се случило през 363 година.
В Константинопол била построена църква в чест на  свети мъченик Емилиан,в която били пренесени мощите му.

Translate