петък, април 21, 2017

Църквата,, Свети великомъченик Георги" в Лод ( Лида)







Таня Илиева 

Църквата на свети великомъченик Георги  Победоносец в Лида е построена на мястото ,  където е бил погребан . 

В старите писмени документи тази църква се споменава от дякон Теодосий в ,, Местоположението​на Светата земя " писано през 530 година . Според написаното от Теодосий от мощите на свети великомъченик Георги Победоносец са произлезли много чудеса .

Голямата базилика в Лида , е изобразена в Мадабатската карта от втората    половина на   6  век  .  Според сведенията на Вилхелм Тирски от 12 век , църквата е била построена от император Юстиниан Велики .

Централната базилика е била с размери 47 метра на 24 метра , имала три нефа и апсиди . Тя била построена през периода 5-7 век , възможно е да е на мястото на по рано съществувала църква . До ден днешен са съхранени част от северната ѝ стена и част от северната ѝ страна , те по късно са станали част от съвременната ѝ визия . Останките на южната стена са включени в сега съществуващата джамия . На изток от минарето на джамията се виждат останки от византийските стени . Тази стена има правоъгълен портал с тънки пиластри . Има две двойки колони от бял мрамор с коринтски капители от византийската базилика , и те в днешно време се намират в джамията , от страната на главния вход в южната част на главният молитвен дом . На една от колоните има съхранен надпис на гръцки език .

На южната страна на базиликата има един комплекс от сгради , които са присъединени към нея .

Югозападната част на този комплекс е имало друго здание , с три нефна базилика с размери 17 метра на 11  метра , която е превърната по късно в джамия . На източната страна на малката базилика по късно е било построено едно  мало квадратно здание с размери 4 метра на 4 метра . Тази сграда с форма и конструкция прилича на църквата ,, Свети великомъченик Георги Победоносец"в Дейр - ал - Асад и тази на свети архангел Михаил в Йерусалим . Постройката е с купол и съединява южната със северната част с две правоъгълни сгради . Предполага се ,  че това е било баптистерий .

Между главната и малката базилика е разположено едно здание с апсида , която се отнася към византийския период  , и което е съществувало до 70 години на 19 век , но сега е разрушено .

Епископ Аркулф пише за един стълб , на които е бил бичуван великомъченик Георги , и където е останало изображение на светеца .

През 715 година халиф Сюлейман ибн Абд ал - Малик на 4  километра от Лида е основал Рамла , която е станала столица на провинция  Палестина . Лида се превърнала в неголямо селище , но останала с важността на религиозен център . За   съществуването на манастир ни    съобщават  монасите   Епифаний и Бернард . Епифаний споменава за съхранението на реликви свързани със страданията на свети великомъченик Георги . Тези реликви според него са се намирали в олтара . Това са били колелата , на които са измъчвали Георги и мраморният стълб , от които ставали чудеса . 

Въпреки почитта от страна на мюсюлманите към свети великомъченик Георги  , през 1010 година църквата в Лида  била разрушена по заповед дадена от халиф ал - Хаким . Храмът е възстановен от император Константин Мономах . Но , има версия че възстановяването да е започнало още при царуването на император Константин Осми . Има сведения , че за това възстановяване на църквата има и принос унгарският крал Стефан Първи , известен още като Ищван .   През 1071 година град Лида е бил превзет от селджукските турци . За съществуването на сграда за църковни нужди се съобщава в ,, История  на Александрийските патриарси " , там Севир ибн ал -Мукаф отбелязва , че мощите на великомъченик  Георги са се намирали под главният олтар на църквата . 

През месец юни 1099 година Лида е била  превзета от кръстоносците , но при отстъплението си селджуките разрушили част от църквата , защото се боели  материалите на църквата да не бъдат употребени за военни цели . За латински епископ бил назначен Роберт Руански , но гръцкото духовенство продължавало да служи в това което е останало от църквата . През 13 век кръстоносците възстановили църквата . Като в новия комплекс се намирала и резиденцията на епископа . Това била три нефна готическа постройка .

Според описанието на Йоан Фока от 1185 година , горната плоча от грабницата на великомъченик Георги се намирала в олтара под светия престол . Той разказва, че когато латинският епископ се опитал да повдигне плочата,той  не могъл да го стори . През 1191 година Салах -ад - Дин превзел Лида и заповядал да се унищожи църквата , но тя била в такова състояние ,че нямало какво да се унищожава . Камъните от готическата църква били използвани през 1273  година , за да се построи мост на няколко километра северно от Лида. Църквата била възстановена от крал Ричард Лъвското сърце . От описанието на пътешественика   Лудолф Зудгейм и на Николай от  Поджибонси  научаваме , че   в това   време църквата е била в добро състояние - 1346 година  .  Известно е  , че император Йоан Шести Кантакузин е отделял пари за реставрация на църквата . Църквата е била изрисувана с фрески , мозайки и мраморна облицовка . Също можел да се види и камъка на които е била отсечена главата на великомъченик Георги .

През 1442 година започнало по заповед на египетският султан Захир Сейф - ад - Дин Чакмаке , гонение на християните и църквата била отново разрушена . Доминиканецът Феликс Фабер е описал развалините на готическата катедрала , и споменава за построена джамия . През 1517 година в часта от църквата , която не е била разрушена и е съществувал олтара , православното богослужение било възобновено . По времето на голямото земетресение през 1837 година се разрушила северната апсида и свода на църквата . През 1832 година на 3 ноември била осветена новата  възстановена църква . 

Криптата с гробницата на великомъченик Георги е разположена в източната част храма , като към нефа водят две стълби . В храма на едната колона се намира една от оковите , с които е бил окован  великомъченика . В олтара се съхраняват в ковчег , части от мощите на  великомъченик Георги  .
Сега има гръцки манастир , които се намира срещу храма , и се преминава през пътека .











Translate