събота, март 25, 2017

Неделя на преподобни Йоан Лествичник

Таня Илиева

Свети Йоан Лествичник е роден през 579 година в Константинопол , той е получил отлично образование в младостта си . Когато е бил на 16 - годишен отишъл в Египет , в Синайската планина и станал послушник , под духовната грижа на старецът Мартирий . След смъртта на Мартирий , при които бил 19 години Йоан избрал отшелническото битие и живял още 40 години в пустинята Фола . Когато станал на 75 години Йоан Лествичник бил избран за игумен на Синайската света обител и управлявал манастира 4 години . Според източници , той е починал през 649 , когато бил на 80 години . Мощите му не е известно къде са .

Житието му е било съставено от иконома на Раифския манастир Данаиил , които е бил съвременник на преподобни Йоан Лествичник ,и негов приятел . Откъслечни сведения за живота на преподобни Йоан Лествичник е оставил един неизвестен негов ученик , които допълва житието съставено от Данаиил​ , и  нарича Йоан   ,,  новият  Мойсей " .

Йоан Лествичник е обединил духовните и аскетичните традиции в манастирите в Египет . Той е автор на Лествицата или още е известна като Райската Лествица и Духовни скрижали . Книгата е написана през средата на 6 век по молба на Йоан , игуменът на манастира в Раиф . Тя е единно ръководство за нравствено самоосъвършенстване . Прототип на Лествицата е заимствана от Библията , където е описано видението на стълбата на Иаков , където го води един ангел .
Свети  Йоан  Лествичник е написал още една книга , която се нарича ,, Към пастиря " отнасящо  се за духовните задължения на духовниците . 
В четвъртък на петата седмица от Великия пост на утренята се чете целият Велик покаен канон на свети Андрей Критски , и  също  житието  на преподобната Мария Египетска . 

Цитат от преподобни Йоан Лествичник :                   ,,   Бог  съди за покаянието не толкова като труд , а като за смирение


Translate