понеделник, октомври 04, 2021

За земетресението и погребаната църква


 Таня Биринджиева
Страхът е навсякъде в община Миноа и особено около Аркалохори, Ираклион Крит, след силното земетресение, което изравни цели села.
Жителите на областта се надяват злото да спре скоро, но дълбоко в себе си те вярват, че няма да бъде спряно, освен ако не бъде отстранено голямото светотатство, което е разтърсило местната общност. Упорито се говори за,, наказанието,, на света Параскева Римлянка. Нейната църква е била засипана и погребана под тонове пръст заради изграждане на летище Кастели, Ираклион.
Църквата на света Параскева Римлянка в Русохория била в плановете на новото летище и била,, пречка,,. Строителната компания била решила да я събори, но срещнало отпор от жителите и свещениците, които се надигнали. Свещеникът на селото, отец Петрос, и селяните не позволили на булдозерите да изравнят малката църква, в която се чествал всяка година празника на света Параскева Римлянка. Строителната компания предложила да се построи нова църква в  рамките на летището, но отец Петрос и селяните не приемат. Дори работника на машината, които е трябвало да разруши църквата отказал да го направи. Последната литургия в църквата е била на 4 юли миналата година.
Снимката на заровената църква, шокират, не само дълбоко вярващите християни, но и всеки, който има уважение на църквата.


Оттогава насам започват да се случват поредица от земетресения, които разтърсват от време на време Алкалохори, много от селяните свързват с,, желанието,, на светицата да се върне в дома си. Други настояват, че това е просто съвпадение.
Според слуховете, които се разпространяват в района, твърдят, нощния пазач на строителната площадка е видял една нощ женска  фигура да се движи в района на летището, когато се приближил до нея тя изчезнала. Друг път хора са видели облечена в черно старица , която се разхождала по улицата около летището. Други  пък са я сънували.
Погребаната църква е издигната върху руините на оригиналната сграда на света Параскева Римлянка, която не е известно кога е построена. Жителите, които пазели паметта жива, решили да възстановят църквата, посветена на света Параскева Римлянка. Строежът на църквата е започнал през 1956 година от свещеника Антониос Василакис. След продължително спиране на строителството е възобновено и е завършено през юни 1981 когато е осветена от архиепископ Тимотей

Translate