събота, юли 24, 2021

Първите мъченици на Русия Теодор Варяг и сина му Йоан


 Таня Биринджиева

Теодор Варяг и сина му Йоан са първите мъченици на Русия. Те са пострадали през 983 година в Киев. Точният им произход е неизвестен, възможно е да са били наричани варяги не по произход, а по военно звание. В древните хроники мъчениците не се наричат по име, чак в една от хрониките се споменават имената им Теодор и Йоан.
Свети Теодор бил дълго време на служба във Византия, където получил Свето кръщение. Неговото езическо име било Тур и когато се завърнал в Русия, той въвел сина си Йоан вярата в Христос.
През 983 година великият княз Владимир, тогава все още ревностен езичник , след военната победа над ятвигите решил да принесе човешко жертвоприношение,, Старейшините и болярите,, посъветвали княза да избере млад мъж или момиче за жертва. Бил хвърлен жребий и той показал младия християнин Йоан.
Когато изпратените при Теодор съобщават , че неговият син,, боговете са избрали за себе си, нека принесем в жертва на тях,, , старият войн отговорил решително, че това не са богове и че Бог е един, Той е създал небето и земята, а тези богове, какво са направили и няма да даде сина си на тези демони.
Това било пряко предизвикалство от страна на християнина към вярата на езичниците. Тогава въоръжени до зъби тълпа езичници се втурнали към Теодор, заобиколили къщата, а той застанал смело на прага със сина си и казал, че ако са богове нека да изпратят сила да вземат сина му. Виждайки, че в честна битка не могат да победят Теодор и Йоан, отсекли стълбовете на прага и когато паднали , затрупали изповедниците и така били убити.
Сто години след този подвиг, Руската православна църква ги почита и така те стават първите мъченици на руската земя.
На мястото на мъченическата смърт, свети Владимир Равноапостолни, впоследствие издига Десетичната църква,,  Успение на Пресвета Богородица,, която е осветена на 12 май 996 година.

Translate