четвъртък, май 07, 2020

Книгата Апокалипсис на свети Йоан Богослов и нейното значение в днешни времена

Блогът на Таня Биринджиева

Книгата Апокалипсис е последната и най-загадъчна книга на Библията. Светите  отци много трудно са тълкували този текст. Тя не се чете по време на богослуженията в църквите. И същевременно много от символите в нея са много известни. Доколко ги разбираме тях и тяхното значение?
Светият Йерусалим ще слезе от небето и ще приеме верните на Бога. Няма да има смърт, няма да има вик, няма да има болест. Само Божествената светлина, чистата река на живота и блаженството на спасените народи....
Това е видението с което завършва Апокалипсиса. Радостно- противно на общоприетата мъдрост за мрачното пророчество на Йоан Богослов. Откровението му е последната книга от Библията. Книга, при четене на която, езикът е изгорен и дишането прекъснато. Тя винаги поражда въображението и много въпроси. Защо текстът за спасението на християните става синоним на ужасни бедствия? Защо Апокалипсисът не се чете в православните църкви? Как да разберем неговите образи?
Откровението не влиза в кръга на православното четене на църквата. Почти всички произведения върху Апокалипсиса са написани от протестанти и римокатолици, единственоната интерпретация на книгата е от 6 век от свети Андрей Кесарийски. Тя е много сбита и оставя много въпроси.
В края своя живот апостол Йоан се намира в изгнание на остров Патмос. Тогава начело на империята е император Домициан един ревностен почитател  на Юпитер и Минерва. Преди него Нерон ораганизира брутална разправа с християните в имеперията. Домициан също започва гонения в Римската империя, тогава вярващите са почувствали смъртта отблизо.
На остров Патмос тогава се случило чудо, свети Йоан Богослов чул глас отгоре. Той погледнал  и видял Господ. Очите му били огнени, гласът като гръм, лицето му светело като слънцето. Йоан чул следното:,, Не се страхувай; Аз съм Първият и Последният и живия;бях мъртъв, и ето, жив съм вовеки веков; амин, и имам ключовете на ада и смъртта." Притежанието на ключовете на ада означава, че Създателят на света доминира над всичко, което означава, че злото е обречено на победа. който не се поклони на звяра, нито за неговия образ и не е приел знака на челото и на ръката си. Те оживяха и царуваха с Христос хиляди години."
Мнозина го разбират по следния начин: светиите ще станат истинска сила, земният рай. Праведните ще се молят и ще се радват, а Бог ще им осигури храна от Райската градина-изобилие от плодове.
Но колкото и християните да искат да повярват в по-светлото бъдеще на земята, Църквата не е приела такава теория. Тълкуването на свети Августин се счита за вярно: земното царство на Иисус Христос е възникнало от създаването на Неговата Църква. Благодарение на изкупителната жертва на Спасителя, Сатаната е изгубил абсолютната власт над хората. Тези, които са в Църквата, които участват в нейните Тайнства, вече тържествуват с Господа
Интересна е съдбата на последната книга от Библията. В живота на Църквата тя рядко е цитирана: текстът  и не звучи в храмовете, няма проповеди по темата. Много свещеници вярват,че за спасението  на душите на миряните апостолските послания са достатъчни. В същото време символите на Апокалипсиса са много широко известни . Срещаме ги в книгите, филмите, много художници рисуват картини на тази тема. Апокалипсисът е цитиран от авторите на далечни и плашещи теории, които всъщност се оказват резултат от невежество и суевери.
,, Времето е близо"тези думи в Апокалипсиса са казани два пъти, в началото и в самия край. Те призоват християните към специално духовно внимание, към борбата със злото. Тестът за вярност към Бога се провежда тук и сега.

Translate