сряда, февруари 19, 2020

,,Молете за нас да бъдем верни на Бога сред страданията ни"

Блогът на Таня Илиева



Това е Елисавет. Тя е християнка от Ирак. Снимката, която държи, е на нейният син. Един ден, докато  седял в едно кафене с негови приятели, няколко мъже се приближили към него и попитали дали е християнин. Той отговорил, че е християнин. След като казал това те стреляли в краката му, за да не може да избяга  след това те стреляли в главата му. Тогава той е бил на 14 години и е умрял заради вярата си. Елисавет има послание за всички християни, което иска да сподели по целия свят.
Тя казва,,Молете се за нас да бъдем верни на Бога сред страданията ни"

В Близкия изток има около 10-12 милиона християни. Той е родното място на християнството и се тук се намират едни от най-старите общности на християните, но с времето те чувствително намаляват и това се случва особено много през последните  години.
След възникването на християнската религия, тя бързо се разспространява в рамките на тогавашната Римска империя, Египет и запада.
Когато през 7 век Мохамед завладява територии, като исляма измества християнството в региона, но се дава позволение на християнското население да изповядва своята религия. Християнството доминира в части от Ирак до 14 век, когато Тамерлан завладява и унищожава по голямата част от християните.
Второто рязко намаляване се наблюдава през 20 век и причините за него са:ниската раждаемост и миграцията на християните.
След това започна войната в Ирак....
снимка:Люк Мун

Translate