петък, октомври 04, 2019

Библейски разкази: Гробницата на Авесалом

Блогът на Таня Илиева


Родителите, когато покажат това място на своите деца, казват:,, Ако се държите зле като Авесалом и не почитате майка си и баща си,  така ще хвърлят камъни на гроба ви!"

Гробницата на Авесалом, е наричана още колоната на Авесалом, е древен паметник с конусен покрив, разположен в долината Кидрон в Йерусалим.
Според легендата  тази сграда е свързана със стълба, издигната  от Авесалом, непокорният син на цар Давид.
Височината на гробницата на Авесалом е около 14м. Долната половина е със солидна монолитна основа от 2 квадратни метра и височина 7 метра, заобиколена от три страни от галерия, разделяща гробницата на Авесалом от Елеонската планина.
Горната половина на гробницата  е изградена  от обърнат камък, вътре е куха и има отвор  за достъп  от юг на височина 6 м.
Вътре има малка стая, с две празни  арки в стената, под която  е поставен  ковчег с тяло, както и малка ниша за погребение.

Авесалом е третият син на цар Давид от Маахи.
Когато неговият брат Амион е обезчестил сестра си Тамар, той го убил. След това се разбунтувал срещу баща си цар Давид, бил победен, и се заплел в дългата си коса в клоните на едно дърво и бил убит.
Днес има традиция да се хвърлят камъни на гроба му. Родителите  правят това, когато показват това място на децата си, докато казват:,,Ако се държите зле като Авесалом и не почитате майка си и баща си,тогава така ще хвърлят камъни на гроба ви!..."

Translate