четвъртък, април 25, 2019

Митрополитът на Трансилвания Лаврентий разказва за как се приготвя Светото миро

Таня Илиева


Днес е третият ден от подготовката  на Светото миро в Румъния, което е приготвя за първи път от 2010 година и Негово Високопреосвещенство митрополита на Трансилвания Лаврентий, който взема участие в приготвянето разказва за процеса и описва всички етапи на приготвяне.
,, Това е ритуал, през цялото време на който се чете Евангелието и съдържа следните съставки: зехтин, вино, библейски билки, които са споменати в Библията, смирна, етерични масла, които да предадат на Светото миро специален аромат.
В три големи котела се поставя чисто вино и растенията, които се кипват. Сместа, която е получена от всичко това, след това се слага в голям котел със зехтин. Растенията остават на дъното и така се получава крайният продукт, в който ще се сложат специалните етерични масла и билки. Твърдите съставки се нарязват и накрая се слагат в маслото."
Подготовката на Светото миро ще бъде завършена днес на Велики четвъртък.
Светото миро се използва за помазание на хората, които идват от други деноминации в Православието, при приемането на кръщението, при откриването на храмове и освещаването на олтарите.
Светото миро е направено от зехтин, лечебни билки и етерични масла.



Translate