сряда, март 13, 2019

Как е изглеждал Ноевия ковчег

Ноевият Ковчег е големият кораб, който Бог поръчал на Ной да построи за големият потоп, според Стария завет.
Разказът ни упоменава, как Бог бил доволен, от това колко праведен бил Ной, и решил да го избере за спасител на човешкия род и на другите видове от великия катаклизъм.
Ученият от Британския музей Ървинг Финкел е стигнал до заключението, че Ноевият  ковчег е  бил кръгъл, след като прочел описанието на кораба върху една вавилонска глинена плочка, чиято възраст около 3700 години. Тази плочка, която съдържа 60 реда клинопис, е била открита от Леонард Симънс, любител - историк през 40 - те години на миналия век.
Според британския изследовател има десетки текстове, които описват историята  на потопа и са основа, за библейската  легенда.
В Стария Завет формата на Ноевия ковчег е описана по следния начин: корабът бил дълъг 133,5 метра, широк 22,25 метра и висок 22,25 метра с един отвор равен на половин метър.
Но плочката на Симънс е първата, която описва външния вид на кораба. В превода се казва как Бог, който е решил да спаси един единствен  човек, казал на Ной да унищожи къщата си, да се откаже от всичките си вещи и да спаси живота си на един кръгъл кораб.
Вече се правят изследвания, да се изясни правотата на този възглед.

Translate