вторник, февруари 19, 2019

Скитът Кавсокаливия- Света Гора (видео)




Кавсокаливия или,, Света Троица" е скит на Света Гора, той е разположен на южната част на полуострова, на 120 метра надморска  височина, на три часа пеша от манастира Великата Лавра, на който е подчинен.
Скитът е основан през 14 век от преподобни Максим Кавсокаливит. Названието Кавсокаливия или преведено на български Изгорените  каливи, идва от името на основателя на скита, който всеки път когато до неговата калива се заселвали други монаси, той я изгарял и се изкачвал да живее все по-високо в планината. Така около последната пещера, която обитавал монаха Максим е възникнало монашеско поселище, чиито център става храмът,,  Преображение Господне", който е разположен  на по-високо място, на северозапад от мястото на днешния скит.
В края на 17 век и началото на 18 век се подвизава  там преподобния  Акакий, който се подвизава 20 години  и започва строежа на главната църква на скита,, Света Троица"
В нея се съхраняват днес главата на преподобния Акакий и мощите на множество светии- свети Трифон, свети Нил Мироточиви.
В библиотеката на храма се съхраняват 23 стари ръкописи и 900 старопечатни книги. 
Също има и иконописна работилница.
В скита в момента има около 35 монаси, подчинени на Великата лавра.

Translate