петък, ноември 16, 2018

Изображение на Иисус Христос на 1500 години е преоткрито в църква в Светите земи

Таня Илиева


Как е изглеждал Иисус Христос? По трънлив въпрос теолозите отговарят, че е имал съвършен образ. Но няма и следа от точно физическо описание в Евангелията. Екип от израелски археолози са преоткрили стенопис, който го изобразява в руините на византийския град Шива, в пустинята Негев. Този стенопис датира от 6-ти и е един от най-старите известни портрети на Иисус Христос.

,, Бях там в точното време, на точното място с правилната светлина и изведнъж видях очи. Това беше лицето на Иисус в пълен вид, което ме гледаше", казва Маяйн - Фанар пред вестник,, Хаарец" на 12 ноември. Този  историк на изкуството заедно с Равит Лин, Йотам Тепър, Гай Бар-Оз от университета в Хайфа са в основата на откритието. То се намира в края на църквата, над мястото, където е кръста, и това позволява да има малко съмнение относно идентичността на стенописа.
,, Можем да видим затъмняващи червени линии" казва Ема Маяйн- Фанар. Лицето е на млад мъж. Косата е доста дълга и къдрава. Главата е овална и очите са големи и кръгли. Това е резултат постигнат благодарение на използването на фотоапарати с много висока разделителна способност, които подчертават характеристиките, които са невидими с невъоръжено око. Има и друг образ отляво на Иисус. Това би могло да бъде свети Йоан Кръстител. Цялата апсида със сигурност е била покрита със сцената на Христовото кръщение.

Руините на този византийски град, който изоставен  през седми век и през ислямския период е бил разкрит през 19 век и е имало няколко изкопни кампании. Но тази картина, която е повредена от времето и пясъка, се намира много високо и досега не е била привлякла вниманието.

Най-старият образ  на Иисус Христос е намерен на границата на Сирия и е датиран от трети век след смъртта му. Но откритието на израелския екип е още  по - изключителен, тъй като се намира на по-малко от 150 километра от местата, където е живял  Христос.

Това което  е намерено в град Шива противоречи на изписването във византийската традиция, която изобразява Христос с много дълга брада и коса. Това е по-близо до ориенталската иконография в Сирия и Египет, където е изобразяван с къса коса и по-тъмен цвят на кожата. И тъй като няма съвременна представа за физическия образ на Иисус, тайната остава непокътната.

Translate