понеделник, октомври 08, 2018

Свети Паисий : Едно чудо в Серес

Таня Илиева

Това се е случило през изминалото лято  в едно малко селце близо до Серес. 

Пантелис, 18- годишен наркоман, е преживял ужасна злополука с мотоциклета си извън неговото село, която води до сериозно нараняване в областта на главата и инсулт. Вероятно е бил под въздействието на опиати,въпреки че, е бил в програми по детоксикация,  хероинът не е искал да го напусне.

Пантелис бързо е бил откаран в интензивното отделение на Главната болница в Серес с наранявания на мозъка. Лекарите направили всичко възможно, но изпаднал в мозъчна смърт. Тогава те казали на майка му, че всичко е в ръцете на Бог.

Датата на мозъчната смърт била 13 юли, още един ден и Пантелис е трябвало да навърши 18 години. Майка му Анастасия взела автобуса за Суроти. Тя знаела за чудесата на стареца Паисий, но не знаела, че на 14 юли датата на смъртта му. 
Въпреки критичното състояние на сина си, тя не го е използвала като причина да пререди всички чакащи на гроба на стареца Паисий. Тя е чакала  над 4 часа, за да и дойде реда да се поклони  на мястото, където стареца почива. 

Тя се помолила и взела малко пръст от гроба, като направила импровизиран талисман. Анастасия влязла в болницата и поставила пръстта  под възглавницата на сина си.

Същата вечер видяла  в съня си стареца Паисий, който и казал:,, Не се страхувай, Пантелис ще се оправи."

На другата сутрин Пантелис се събудил, нещо, което лекарите не могли да обяснят. Силен приятен аромат била обзела  стаята на момчето, той идвал от възглавницата. Пантелис разказал на майка си единственото, което си спомнял от комата си било фигурата на достолепен старец.

Днес Пантелис е добре, не взима повече наркотици чете и прави опит да влезе в университета.

Translate