неделя, октомври 07, 2018

Повече от 40 митрополити взеха участие в хиротонията на новия митрополит на Лариса и Търнавос Йероним

Таня Илиева 

Атина- Днес в обстановка на силна емоция близки, роднини, приятели и над 40 епископа извикаха,, Аксиос" на новия член на йерархията на Еладската църква, като бащата на новия митрополит не можа да скрие вълнението.
Негово Блаженство архиепископ Йероним призова новия митрополит на Лариса,, Да използва всичките си дарби за общото благо.

От своя страна новия епископ на Лариса отправи благодарност към архиепископа и епископите,, Ваше Блаженство, Вие допринесохте за моето издигане".

След което Негово Блаженство  архиепископа на Атина и цяла Гърция говори за историческото значение на престола на Лариса и Търнавос и призова новия епископ да използва  таланта си за общото благо. Той обърна специално внимание на учението на Господ Иисус Христос, да почита Бога с цялата си сила и ближните, и прикани новия епископ да работи  за благото на църквата. Освен всичко, Негово Блаженство даде висока оценка на личността на покойния митрополит Игнатий, описвайки го като ,, епископ на тишината и спокойствието и смирението".


Новият митрополит на Лариса и Търнавос беше избран на 5 октомври с 69 гласа от възможни 80 гласа на заседанието на Събора на Йерархията.

Митрополит Йероним е роден в Атина през 1971 година, като Панайотис Никополус.Баща му се казва Христос, а майка му Мария.
Завършва Юридическия факултет на Националния университет в Атина и Богословски факултет. Бил е на следдипломна квалификация в университета в Гьотинген в Холандия. Говори английски, немски, холандски и турски език. Военната си служба е изкарал като офицер във Военновъздушните сили. Работил е като адвокат, след като напуска адвокатската колегия е станал монах. Последната му длъжност беше Секретар в Светия Синод на Църквата на Гърция.

Има издадени около десет книги и монографии. Работи като продуцент в радиостанцията на гръцката църква.



Translate