неделя, септември 23, 2018

Министерството на културата на Украйна е започнало оценка на имотите на Украинската православна църква към Московска патриаршия

Таня Илиева

Министерството на културата на Украйна е създало комисия за оценка на имуществото на Украинската православна църква към Московска патриаршия. Информационният отдел на УПЦ- МП е получил вече копие от документа, съобщава РИА Новости.

,, Последните църковни събития и активната поддръжка на държавата на процеса за предоставяне на томос действията на Министерство на културата пораждат безспокойство за това, че тази инициатива може да е първа стъпка във веригата от инициативи,, за възползване от имуществото на УПЦ-МП в полза на разколниците" се посочва в съобщението на информационния отдел. Представителите на УПЦ-МП отбелязват,, че такива действия позволяват да се усъмняваме в уверенията на ръководството на държавата за недопускане на натиск върху вярващите".

В Украйна има три православни църкви- УПЦ- Московска патриаршия   начело с митрополит Онуфрий, която е призната от православния свят, Украинска православна църква- Киевска патриаршия, начело с патриарх Филарет, която е отделена от Руската патриаршия през 1992 година, и Украинска автокефална църква, основана през 1917 година, която се ръководи от митрополит Макарий.
 Москва се страхува от изземването на собствеността на УПЦ-МП след очакваното от всички даване на томос на Украйна.

Translate