събота, септември 15, 2018

Рядка икона на Света Богородица пристига в Солун

Таня Илиева

Една от редките икони на Света Ботородица от времето на Палеолозите 13-15 век , която е приписвана на свети апостол и евангелист Лука, ще бъде отнесена в град Солун за поклонение.
Иконата е рисувана в Солун по времето на династията Палеолог, когато градът е бил културен център, по подобие на Константинопол. Причината да бъде приписвана на свети апостол и евангелист Лука, е неговата известност да рисува икони на Дева Мария.

Тази икона се нарича,, Надежда на отчаяните" и се смята, че е чудотворна нещо в което вярват мнозина.

Иконата е притежание на епархийския музей в град Фрейзинг, Германия, и тя идва по повод изложбата в Солун на икони от византийската епоха. Това е първият път от 15 век, когато иконата,, Надежда на отчаяните" и ще бъде изложена на мястото, където е създадена.

Иконата е създадена в художествените работилници на град Солун през 15 век, но съществува и по-стар слой, датиращ от 10 век.

Общо 21 редки икони, които са създадени в Солун  през византийската епоха, ще бъдат изложени.  Те са притежание на манастира Влададес и митрополиите на Солун, Неаполис и Ставрополис, Верия и Науса. Изложбата ще продължи 6 месеца.  

Translate