вторник, септември 11, 2018

Две българки са арестувани и изправени пред съд в Атина за вандалски действия и унищожаване на експонати

Таня Илиева


Атина-Две българки от ромски произход, които са заподозрени за вандалски действия и унищожаване на ценни християнски реликви в един от известните музеи  в Атина през последните два месеца са арестувани и изправени пред съд.

Двете заподозрени са арестувани в Националния исторически музей в гръцката столица, който съхранява реликви от войната за независимост на Гърция през 19 век. Жените в своите показания пред полицията са казали, че оставяли мазни петна  от масло и смирна по артефактите, защото според тях  пишело в,, Светото Писание,че те били чудотворни". Двете българки вчера бяха изправени пред съда в Атина.

През месец юли двете жени, които са на средна възраст са оставяли мазни петна по няколко дузини артефакти в Музея на византийското и християнско изкуство, който има една от най-големите колекции на религиозни реликви в Гърция.
За инцидента даде информация един от водещите вестници ,, Катимерини", а не ръководството на музея. Тогава министърът на културата Лидия Кониорду, направи опит да омаловажи този случай. Лидия Кониорду , която бе сменена на поста след рокади в кабинета заяви:,, Няма да нарека случилото се вандализъм .... просто няколко дами са пръскали със светено масло".

В края на месец август музеят ,, Бенаки", който е притежател на една голяма колекция от гръцко изкуство, даде изявление, че две жени са пръскали с,, мазна, безцветна субстанция, която няма мирис", част от експонатите.
В повечето от случаите са отстранени мазните петна от експонатите. Но има и случаи, когато мазните петна са унищожили ценни експонати от дърво, включително е унищожен много ценен коптски    кръст датиран от 6 век.

Translate