понеделник, март 26, 2018

Полезно е да се знае: Гетсиманската градина

Таня Илиева 


Гетсимания е местност в подножието на Елеонската планина, в долината Кедрон, в Източен Йерусалим, в Израел.
Гетсиманската градина в днешно време е неголяма, размерите и са 47х 50 метра и се намира в Гетсимания, по евангелските времена така се наричала цялата долина, която лежала в подножието на Елеонската  планина и гробницата на Пресвета Богородица. Традиционно се почита като място на молитвата на Иисус Христос в нощта на ареста му. Според Новият завет, Иисус Христос и неговите ученици посещавали често това място- това позволило на Юда да намери Иисус в нощта на ареста му. В Гетсимания растат най-старите маслинови насаждения. 
В християнството Гетсиманската градина се почита като едно от местата, които са свързани със Страстите Христови, и е предпочитано място за поклонничество. На мястото, където се е молил Иисус Христос през 4 век е била построена византийска църква, в по-късни времена разрушена. През 1681 Гетсиманската градина се намира под управлението на братята францисканци, и през 1848 година тя е оградена с каменна ограда. В нея се намират няколко християнски църкви:Църквата на всички нации,църквата на Успението на Пресвета Богородица, църквата на света равноапостолна Мария Магдалина.

В Гетсиманската градина растат осем много стари маслинови дървета. Според изследване на италиански учени през 2012 година, има доказателства, че някои от тях се отнасят към най-старите дървета. Годините на тяхното засаждане се отнасят към 1092 година от новата ера, 1166 и 1198 н.е. Тестовете на ДНК доказват, че тези дървета произлизат от едно родителско дърво.   

Translate