петък, март 23, 2018

Червеният манастир в Египет




Таня Илиева


Отвъд високата старинна стена, която е принадлежала на фараонски храм или на римска крепост, гласовете на дяконите изпъкват в ранните часове на деня. Дяконите хвалят славата Божия и звукът от гласовете им се отразява в един отворен каменен храм, широко разтварящи се в пространството. Поклонниците влизат от малка дървена врата с древни надписи в средата на една огромна стена и се присъединяват към молитвите на монасите в църквата на Червения манастир.

Той се намира в покрайнините на малкото село Нага Ед Дийр, на около 11 километра западно от Сохаг в Горен Египет. В света няма второ такова място, уникалното в случая е непокътнатостта на манастира датиран още от първите векове на византийския свят.

Християните започват да населяват пустинята в края на 3 век, те понякога бягат от бедността или от подтисничеството, други са търсели място за отшелничество и място за поклонение. Те са отивали в сърцето на пустинята или на върховете на планините, за да бъдат далеч от населените места. Червеният манастир е построен през 4 век, в началото на християнското монашество, в празната, суха пустиня.

Манастирът се състои от група стари сгради: църквата, която е построена от червен гранит, както и крепост, която се смята за убежище на монасите от нападения и включва един подземен кладенец. Каменни коринтски колони се разпределят по протежение на кораба.

Църквата съчетава няколко стила, между дърворезба и рисуване, ние виждаме светиите и мотиви на растения, както едни великолепни рисунки на пауни и елени, които покриват около 80% от стените на църквата. 

В манастира има един много рядък стенопис на Иисус Христос като млад, обръснат и с дебел черен мустак. Богословското обяснение за тази икона е, че Христовата църква винаги ще бъде млада и силна като Господ Иисус Христос. 

Стенописът на Дева Мария, която кърми Иисус Христос, обхваща една арка. Той е уникален и необичаен образ, показващ човешката страна на живота на Христос тук на земята. Християните вярват, че божествената същност на Христос е неразделна част от човешката му от раждането и този образ отразява периода от живота на въплътения Бог на земята- дете, почиващо на гърдите майка си и същевременно    и Владетел на Вселената.

Така цветовете изглеждат толкова ярки, сякаш са положени вчера; зелен и червен контраст на върха на светилището. 


Translate