петък, февруари 16, 2018

Библейски разкази: Ева


Таня Илиева

Ева според книгата Битие е първата жена и прамайка на човешкия род.В Библията се съдържат два разказа за сътворението на жената според единия от тях Бог сътворил мъжа и жената едновременно(Битие 1:27;5:2), а според другият -тя била сътворена от ребро,взето от Адам по време на сън,след като Бог не намерил сред своите творения, ,,помощник съответстващ на него"-Битие 2:18,20-22.
Когато жената била заведена от Бог при Адам,той незабавно узнал,че тя е неотменима част от неговото същество,,кост от костите ми и плът от моята плът" и я нарекъл ишша,,жена"или ,,взета от мъжа"-Битие 2:23. Това е опит да се изрази от първият човек една универсална норма валидна за цялото човечество,,И след това човек ще изостави баща си и майка си,и ще се прилепи към своята жена; и ще бъдат една плът"Битие 2:24.

Ева става причина за грехопадението на Адам и тяхното изгнание от рая, съблазнена от змията изкусителка,тя вкусила от забранения плод от дървото на познанието на доброто и злото и накарала Адам да направи същото.За наказание Бог дава на жената родилните мъки и я подчинява на мъжа-Битие 3:16.Адам и дава името Хавва, ,,защото тя станала майка на всички хора"-Битие 3:20.

Ева родила Каин и Авел,след убийството на Авел от Каин-Сит-Битие4:1-2-25.Ева е погребана редом с Адам в пещерата Махпела.Повече за нея не се споменава в Библията.

  




Translate