петък, септември 22, 2017

Независимостта на България - 22 септември 1908 година

Таня Илиева

На 22 септември 1908 година в църквата„Свети Четирдесет мъченици“ в град Велико Търново.Българската независимост е призната от Великите сили през пролетта  1909 година.България до този момент е трибутарно княжество в рамките на Османската империя.

На 21 септември вечерта срещу 22 септември Александър Малинов,който по това време е премиер на България посреща княз Фердинанд на яхтата„Хан Крум“край град Русе. Оттам цялата българско  правителство заедно с княза поемат към Търново,където е трябвало да обявят независимостта на България. Спират на гара Две могили. Там е написан основният текст на манифеста и е се подписва от княз Фердинанд и министрите от кабинета на Алекснадър Малинов.
Независимостта на България е обявена на следващият ден 22 септември 1908 година. В църквата„Свети 40 мъченици“княз Фердинанд прочита текста на манифеста и приема титлата„цар на България“.
На 23 септември Австро-Унгария анексира Босна и Херциговина .Австро-Унгария и Германия настояват България да реши проблемите си с компанията ,,Източни железници". Русия пък предлага да се свика международна конференция, като получава подкрепата на Англия и Франция.
Турция реагира негативно при акта на обявяването на независимост на България и предприема икономически санкции. Също се организират митинги срещу България, предприема се частична мобилизация, но никой не вярва да има война.Великият везир казва че, има готовност за преговори с България.
Османската империя иска от България да изплати собствеността на железниците. Андрей Ляпчев изразява готовност,България да изплати общо 82 милиона лева. Сметката е получена при везира на империята.

На 9 декември България моли великите сили за посредничество.И е отхвърлено искането на Високата порта за  територии.
На 17 януари 1909 година идва предложение,което е врата за решаването на въпроса.Русия прави предложение до Турция да изплати 125 милиона и да приспадне   турският дълг към себе си. И така Русия задължава България да изплати 82 милиона на руснаците за определен срок от 50 години.
Следват подписването на руско - турски протокол и българско-турски протокол.След което започва признаването на българската държава. Първо Русия и след това и другите държави го правят.

 

Текстът на манифеста 



Правителството на Александър Малинов


Translate