вторник, март 21, 2017

Приключи реставрацията на Гроба Господен

Таня Илиева 

На 22 март ще се отслужи служба на която ще участват Римокатолическата църква , Гръкоправославната и Арменската църква , и ще бъде отбелязан края на реставрацията на параклиса на Гроба Господен  т.нар Кувуклия в базиликата на Възкресението в Йерусалим . Това става факт след девет месеца на въстановителни намеси .

Координаторът на реставрацията Антония Моропуло е заявила следното : ,, По време на различните етапи на реставрацията станахме свидетели на исторически моменти . На първо място бе самото отваряне на гроба на Иисус Христос през октомври 2016 година , което беше първото след цели двеста години и третото в историята. Открихме един пласт мрамор и под него един друг пласт сив мрамор . С разрешението на надзирателите от трите християнски общности , премахнахме пръстта.Под нея открихме една издълбана скала , която ни разкри , че тук е бил погребан някой , че тук е било положено тялото на Иисус Христос ".
Госпожа Моропуло определила Божи Гроб като жив паметник , където милиони поклонници имат възможността да отправят своята молитва непрекъснато и е добавила , че намесите по реставрацията са били ,, голяма благословия , но също и голяма отговорност и същевременно и предизвикателство преди всичко в решаването на по-добрия начин на проблемите , работата и грижата за всички които участваха в реставрацията . Успяхме да видим със сърцето си  и разума  един гроб изпълнен с изразност , нещо което можахме да усетим много добре , когато го отворихме . Всички , които бяхме ангажирани в реставрацията  го почуствахме много силно "

Въстановителните работи на параклиса на гроба Господен  започна през 2016 година на 8 май , като сумата от 3,3 милиона долара , която беше необходима за реставрацията е поделена по равно между Римокатолическата църква , Православната църква и Арменската апостолеческа църква . През месец април 2016 година кралят на Йордания , Абдула Втори , който е ,, настойник и попечител на светите християнски и мюсюлмански места намиращи се в Йерусалим " , дари лично , под формата на ,, кралска благотворителност " значителна  сума в полза на реставрацията . През месец октомври палестинският президент , Абу Мазен , направи също лично   дарение за работата по реставрацията на параклиса на гроба Господен . 

В хода на реставрационните работи целия параклис е бил демонтиран , за да може да бъде изцяло и по огледален начин  въстановен . Заменени са били най-засегнатите или неустойчиви части , тези мраморни плочи които са били запазени са били почистени , а основите на структурата са били укрепени . Като през цялото време достъпа до Гроба Господен  е бил разрешен за поклонниците и вярващите . 
Констатирани са били загниване и упадък на гроба на Иисус Христос , които се намира в центъра на базиликата на Възкресението , като причина са изтъкнати много фактори , сред които дефекти на сградата , последствие от изграждането и и многобройните туристи и поклонници . Основната причина за така нареченото ,, усукване на мраморните блокове " е било причинено от изменението на строителните материали , което пък се дължи  на голямата влажност , която е следствие от издишания въздух от посетителите . Освен това и употребата на свещи , които са на близко разстояние  от самия гроб .

Гробът на Иисус Христос е вкопан до един хълм в изоставена каменна кариера . До 135 година Градината на Възкресението и гроба са били заровени под храма , издигнат от император Адриан. През 324 година император Константин Велики е поискал разрешение от патриарх Макарий да се намери гроба на Христос и да се построи на това място базилика . Така е изградена първата  базилика на Гроба Господен . След което са започнали изкопни работи по заповед на Константин Велики около погребалната камера , където е било положено тялото на Иисус Христос , за да може да се направи място , а оригиналната скала е покрита с мрамор с декорации в римски стил . През 614 година е частично повреден от персите , през 1009 година отново е плячкосан и разрушен по заповед  Ал Хаким Амр Алах , и тогава параклиса е изграден наново, пак  в римски стил през 1014 година . Поради атмосферни условия и грабежи , през 1555 година е изграден нов параклис , по искане на тогавашния управител на Светите земи , Бонифаций от Рагуза . След един пожар през 1808 година се изгражда сегашната сграда на параклиса .

Translate