четвъртък, октомври 10, 2019

Седем нови мъченици от митрополия Кастория са били канонизарини от Вселенската патриаршия

Блогът на Таня Илиева


По предложение на митрополита на Кастория Серафим от Гръцката православна църква, Светия Синод на Цариградската патриаршия е взел решение да канонизира седем нови мъченици от Кастория през изминалата седмица.
По този повод Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим  е казал:
,,С огромна емоция бих искал да предам на всички християни решението на Светия и Свещен Синод на нашата Вселенска патриаршия под председателството на Неговия Вселенски патриарх Вартоломей за официалното включване на седем новомъченици, които са родени и мъчени в Кастория или са служили там в агиологията на Православната църква. По този начин тази византийска провинция, украсена от византийски и поствизантийски храмове и манастири, се превръща в митрополия на мъченици и място на мъченици"
Новомъченик Йоанис (Нулцос) е роден и мъчен в Кастория през 1696 година, заедно с брат му и снаха му.
Новомъченик Платон (Айвазидис) е бил протосинкел на митрополит Германос Каравангелис от Кастория. Той е роден на остров Патмос, където има църква посветена от известно време на него. Той е обесен от турците на 21 септември 1921 година.
Новомъченик Георги от Агринон, който мъченически е пострадал в района на Акарнаниня.
Новомъченик Маркос(Маркулист) е роден в Клейсура и е обесен в църквата,, Света Параскева" в Кастория през 1598 година.
Мъченик Василиос Калапаки е претърпял ужасно, но славно мъченичество в Кастория.

Според митрополит Серафим, канонизацията на новите  светци е радост за цялата православна църква,тъй като светците не приднадлежат само на едно място.

Translate