петък, септември 13, 2019

Млечната църква

Таня Илиева

На остров Крит има една малка църква посветена на Въздвижението на Светият кръст Господен. Тя е изградена с мляко. Нейната история е следната:
По времето на османското робство завоевателите били разрушили и разграбили църквата на Въздвижението на Светият кръст в Страмбула, както повечето църкви.
След натиск от страна на жителите на Тилисиос и околните селища, Маратос и Дамаста, османските управители, били притиснати от религиозните настроения на жителите и се опасявали от въстание, дали разрешение да бъде възстановена, но при едно условие, а то било да завършат църквата в рамките на една седмица, и нито част повече. Ако това бъде направено добре, ако ли не, нещо, в което османците  са били сигурни, то те щели да сравнят църквата със земята.
Всички селяни били въодушевени. Те работели ден и нощ, за да довършат сградата. Условията били много лоши. Пътеките за транспортиране на материалите били много дълги. Те били носени  с магаретата ден и нощ, за да успеят. В последните дни им липсвала вода, защото кладенецът в планината бил пресъхнал. Било невъзможно да слезат от планината, за да донесат вода, за да довършат изгреждането на покрива, който все още не бил довършен.
Добавете надпис
Тогава овчарите от околността се събрали, издоили овцете и дали млякото, което събрали. С това мляко смесили калта и довършили изгреждането  на покрива в посоченото време. Така османците загубили и не могли да повярват на очите си, но спазили обещанието и оставили постройката.
Оттогава църквата на Светият кръст е на върха на Страмбула и хиляди вярващи я посещават всяка година на 13 и 14 септември... но на празника на светия пророк Илия на 19 и 20 юли. 

Translate