събота, април 27, 2019

Велика събота в Йерусалим и молитвата на патриарха при слизането на Благодатния огън

Таня Илиева


Много рано сутринта на Велика събота може да се види необичайно движение по улиците на Стария град на Йерусалим, особено в християнския квартал около Йерусалимската патриаршия и църквата на Възкресението.
Поклонници от различни националности, идват от различни посоки, отивайки в светия храм на Възкресението. Когато  стигнат до полицейските барикади, поклонниците  смирени. Някои чакат пред барикадите отварянето на храма, докато други които са получили разрешение от полицията, присъстват на Божествената литургия на Велика събота в близките манастири на свети Теодор, Богородица Сейденай, света Екатерина и свети Панталеймон.
По същото време патриархът на Йерусалим  и цяла Палестина, приема делегациите, които идват да вземат Светия огън от другите православни църкви. Точно в 12 часа, по обед, патриархът напуска патриаршията и се спуска по стълбите на църквата,, Свети Яков" към църквата на Възкресението. Той минава през църквата на Снемането от кръста. Той отива до свещения олтар  на църквата на Възкресението, където  представители на арменците, сирийци и копти идват да се докоснат до Светия огън.Патриархът сваля одеждите си пред Гробницата на Иисус Христос, където влиза облечен само в стихар  в бяло. Когато влиза във вътрешността на Божи гроб той чете установената молитва на Светия огън, и който след слизането се дава на вярващите, които го чакат нетърпеливо. Те го взимат  със свещи и го докосват с ръцете си, челата си, с изпълнени очи с вяра, увереност, надежда, радост и викове на радост и биене на радостни камбани.

Текстът на молитвата с която се измолва Благодатния огън е следния:

Владико Господи Иисусе Христе, светоначална Премъдрост на безначалният Отец,Жива Светлина, която не може да се достигне, казал от тъмата да възсияе светлината, казвайки:,,Да бъде светлина", и стана светлина! Господи, подателю на света, изведи ни нас от тъмнината на заблуждението и ни въведи в дивният свят на Твоето познание! Цялата земя е в плътта ти с идването ти, а преизподнята е твоето потекло, изпълнено със светлина и радост, със светиите ти, апостолите, които изпратиха светлината на всички народи!
Благодарим Ти, защото с благочестивата вяра ни изведе от тъмнината към светлината, и ние станахме синове на светлината чрез святото кръщение, като видяхме Твоята слава, изпълнена с благодат и истина. Но Господи, дай ни светлина! Ти, Който си голямата светлина, който каза :,, Народ, седящ в тъма"! Владико Господи, Светлина истинна, просвещаваща всеки човек,идващ на света! Единствена светлина на света и светлина на човешкия живот, чиято слава е изпълнена, защото Ти, Светлината, дойде на света чрез  твоето идване в плътта, въпреки че хората обичаха повече тъмнината от светлината! Господи, Светодавче, чуй нас грешните и недостойни раби Твои, в този час когато коленичим пред Твоя всесвят и светоносен гроб, приеми нас, които почитаме Твоите пречисти страдания, всесвятото Твое разпятие,доброволната ти смърт, и всечестният ти гроб обожавано тяло, което е положено и погребано и тридневно възкресение, започвайки радостно да празнуваме това, което ние възпоменаваме и съшествието ти в ада, което Ти със Своята Божествена власт си освободил заключените там души на праведните и Твоето тридневно възкресение от гроба.
Ето защо, благоговейно празнуваме с радостно сърце и духовно веселие в тази преблагословена Събота това спасително Твое тайнство, благословено от Теб, на земята и под земята, и спомняйки си, истинската радостна и желана светлина, която божествено освети подземния свят и се въздигна от гроба, изпълни го с Твоята божествена благодат и благослови и освети всички, които приеман благоговейно него, избави ги от тъмата на страстите, сподоби ги в Твоите светли обители, където сияе нетварната светлина на  Теб. Дарувай им, Господи, здраве и благоденствие  и домовете им изпълни с блага.
Господи, Дарителю на Светлината, чуй мене грешния в този час и дай на онези, които сега стоят в храма да вървим в твоята светлина и да живеем в нея, докато светлината на този временен живот е с нас. Дай ни, Господи, светлината на този временен живот да бъде с нас. Дай ни, Господи светлината на нашите добри дела да могат да светят на хората, за да Те прославят с Безначалния Ти Отец и Свети Дух.
Защото Ти ни постави да бъдем светлината на народите, да можем да светим на ходещите в тъма. Но ние възлюбихме повече тъмата, нежели светлината, творяща зло. Защото всеки, които твори зли дела, и ненавижда светлината. Затова се препъваме всеки ден, съгрешавайки, защото ходим в тъмнина. Но нека оставим оставащото време от живота си, за да живеем, като очите на нашето мислене се просветят.
Дай ни да ходим в светлината на Твоите заповеди като деца на светлината. Ти, който се обличаш в светлина, като риза, направи бяла като светлина одеждата на светото ни кръщение, която ние очернихме със своите дела.
Дарувай ни да облечем оръжието на светлината, за да можем да прогоним началника на тъмнината, който приема образ на светъл ангел. Господи, както в този ден Ти даде светлина на онези, които седяха в тъмнината на смъртта, така днес изяви твоята нетленна светлина и в нашите сърца, за да се просвещаваме във вярата и безконечно да прославяме Тебе, Единият от Единият светочалната светлина, Светлината на радостта. Амин

Translate